Часовникът на „Страшния съд“ е на 100 секунди от „Апокалипсиса“

Бюлетинът на Атомните учени обяви в четвъртък, че часовникът на Страшния съд е все по-близо до „Апокалипсиса". Експертите са напреднали с още 20 секунди, за да предупредят лидерите и гражданите по света, че ситуацията в областта на международната сигурност е по-опасна от всякога.


Учените обявяват, че този символичен маркер на края на света, вече е на само 100 секунди от полунощ.


„Човечеството продължава да се сблъсква с две едновременни екзистенциални опасности: ядрената война и изменението на климата, които се изострят от множество заплахи и кибернетичната информационна война, която подкопава отзивчивостта на обществото", пише научната общност в изявление.


Експертите изразяват съжаление, че през последната година световните лидери са подкопали важни договори за контрол на ядрените оръжия и са създали "среда, благоприятна за подновена надпревара в ядрените оръжия".
След като отбеляза, че „светът е свидетел на отричане и презрение от политическите лидери по отношение на ядрената ескалация и извънредните ситуации в климата", бившият генерален секретар на ООН Бан Ки Мун добави: "Можем да преодолеем съществуващи заплахи, пред които сме изправени, но сега трябва да действаме заедно. "


Стрелките на часовника напреднаха въпреки факта, че учените посочиха, че миналата година обществената осведоменост за климатичната криза е нараснала, „до голяма степен поради масовите протести на младите хора по света".


Те обаче смятат, че действията на правителствата са все още далеч от противодействие на предизвикателството.

Станете почитател на Класа