Тръмп готви „велик план за мир“ преди посещението на Нетаняху

Президентът на САЩ Доналд Тръмп най-накрая ще разкрие своя „велик" план за мир в Близкия изток, когато израелските лидери посетят Вашингтон следващата седмица. Макар палестинците може да не го харесат, той ще бъде добър за тях, каза Тръмп.


Тръмп отдавна говореше за съществуването на план, който ще разреши дългогодишния спор между Израел и палестинците, разработен от зет му Джаред Кушнер. Пускането му обаче многократно се забавя.


По пътя към Флорида в четвъртък, Тръмп каза пред репортери на борда на Air Force One, че възнамерява да направи плана публичен по време на визитата следващата седмица във Вашингтон на премиера на Израел Бенямин Нетаняху и неговия главен съперник Бени Ганц.


"Страхотен план е," каза Тръмп, "Това е план, който наистина ще работи."


Американският президент отбеляза, че в началото палестинците могат да реагират отрицателно на плана, но добави, че предложението ще бъде в тяхна полза.


Тръмп направи открито няколко хода в полза на Израел, откакто встъпи в длъжност през 2017 г., включително призна Йерусалим за израелска столица и премести посолството на САЩ там, както и призна израелското анексиране на Голанските възвишения - сирийска територия, окупирана от 1967 г.


Израел е създаден през 1948 г. на голяма част от територията на бившия британски палестински мандат, като Йордания и Египет превземат територии, които сега са известни като Западния бряг и Газа. Израел превзе и двете области във войната през 1967г.


Редица предложения за мир оттогава се стремят да създадат палестинска държава на тези територии. Това „решение с две държави" беше официалната позиция на САЩ, докато администрацията на Тръмп не го отхвърли през февруари 2017 г.

Станете почитател на Класа