Tinder добави „Паник бутон“, защото някъде винаги дебне хищник

Приложението за запознанства Tinder добави функцията „Паник бутон", която проследява потребителя по време на срещата и му позволява да уведомява тайно властите, ако има проблеми. Компанията настоява, че потребителите са съгласни със загубата на поверителност.


Прецизната функция за проследяване на местоположението позволява на потребителите на Tinder да съхраняват подробности за своите срещи и планирания им маршрут, така че органите да могат да бъдат бързо и изчерпателно уведомявани с натискането на един бутон, ако нещо се обърка. Задействането на бутона води до текстово съобщение от компанията Noonlight,, която стои зад технологията. Ако потребителят не отговори с „всичко е наред", аварийните служби се алармират.


Манди Гинсберг, главен изпълнителен директор на Match Group, създател на Tinder, твърди, че потребителите са съгласни да жертват поверителността на личния си живот срещу мъглявото обещание за безопасност. „Вие се включвате, за да сте сигурни, че хората могат да ви помогнат, ако се нуждаете", каза тя пред Wall Street Journal, като отрече данните за местоположението да се използват за маркетинг „или нещо друго". Въпреки това тя също потвърди, че данните за местоположението ще останат в Noonlight, а не в Match, което освобождава последния от отговорност за крайното им използване.


Гинсберг също се разсмя от възможността „фалшиви аларми" да изпращат полиция да се намесва в среща, която не е прераснала в хищнически действия. „Ако някой не отговори, в най-лошия случай някой се появява и чука на вратата. Това не е най-лошото нещо на света", каза тя, очевидно не осъзнавайки, че полицията, повикана за вероятно изнасилване или убийство, трудно ще приеме "не"за отговор, дори когато една сънлива двойка им каже „Идете си".


Проследяването на Noonlight е една от няколкото мерки за безопасност, които Tinder въвежда, а това би било бонус в ръцете на всяка наблюдаваща държава. Друга функция маркира „потенциално обидни" съобщения и пита потребителя дали е обиден, което е също евтин начин за обучение на Изкуствен интелект.


Tinder има над 50 милиона потребители в световен мащаб, което го прави едно от най-популярните съществуващи приложения за запознанства. Проучване, проведено по-рано този месец от норвежкия защитник на потребителите Forbrukerradet, установи, че Tinder е виртуално сито за чувствителни клиентски данни. Приложението разпространява лична информация между 45 марки и рекламодатели от трети страни, без да иска или уведомява потребителя извън политиката за поверителност, на която те се съгласяват при регистрация за услугата.


Спешните служби се превръщат в голям бизнес, като компании като Carbyne911 и Capita Secure Solutions се състезават по въвеждане на системи за спешно повикване, чрез надуване на страховете от масови стрелби, тероризъм и сега изнасилване, което да оправдае ползването на лични данни. Въпреки че онлайн запознанствата без съмнение имат своите хищници, не е ясно как намаляването на процеса на призоваване на властите от три бутона 911 до един Паник бутон, оправдава да се направи компромис и да има още една безлика технологична компания, която да следи движенията и посещенията ни.

Станете почитател на Класа