Британски историк: Канцлерството на Меркел е "колосален провал"

Германският канцлер Ангела Меркел е "човек на отминалото десетилетие", който разказва "приказки" за либералния световен ред, заяви британският историк Ниал Фъргюсън в интервю за Die Welt. Според него европейският проект изпадна в пълен упадък именно заради нея и по-специално заради грешките, които тя направи по време на икономическата и миграционна криза.

Британският историк Найл Фъргюсън, който е работил в Харвард и Станфорд, смята, че речта на ръководителя на Белия дом Доналд Тръмп на Световния икономически форум (WEF) в Давос беше много добра. Американският президент направи правилното нещо, като се съсредоточи върху икономическия успех, каза експертът в интервю за Die Welt. И наистина има с какво да се похвали, защото докато беше държавен глава, той успя да намали данъците и безработицата. Америка е „ успешен модел “ и пример за Европа, особено за Германия, подчерта Фъргюсън.

Според историка идеята, че „ зелената сделка “, сключена от европейските страни, ще допринесе за икономическия растеж, е „ една от най-странните идеи, съществуващи на планетата “. Според него споразумението за намаляване на емисиите на парникови газове само ще намали конкурентоспособността на германската промишленост.

Освен това Фъргюсън е убеден, че за проблемите с климата не са виновни европейците и американците, а китайците и индийците. „ Когато Грета Тунберг се роди , Китай беше отговорен за 60-процентното увеличение на емисиите на CO 2 . Индия - за още 20 процента, а Европа и Америка - 0 процента “, каза историкът. В тази връзка той посъветва шведската активистка да произнесе речи не в Давос, а в Пекин. Експертът нарече идеята европейската политика да избегне климатичната катастрофа „ заблуждаваща “, а „ зелената сделка “ като „ безсмислена добродетел “.

В същото време историкът похвали Тръмп за хвърлянето на „ климатична кост “ към слушателите в Давос , обещавайки, че САЩ ще вземат участие в инициативата на WEF за един трилион дървета. Експертът вижда „ историческата заслуга “ на главата на Белия дом в това, че той е първият, който привлече вниманието на целия свят към нарастващото влияние на Китай. Фъргюсън заяви, че търговският конфликт е част от мащабната стратегия за ограничаване на Пекин.

Историкът обвини канцлера на Германия Ангела Меркел в провала на европейския проект: „ Канцлерът Ангела Меркел е човек от много минало десетилетие. Нейното канцлерство е колосален провал. Европейският проект е в пълен упадък. Няма да има допълнителна интеграция . " Нейните думи за либералния световен ред са „приказки“, Фергюсън смята: „ В действителност либералният световен ред съществува само малко след падането на Берлинската стена. Това беше изобретение на 90-те и, вероятно, на 2000-те. Преди това имаше студена война. Така че онези, които казват, че в света е установен либерален световен ред от 1945 г., не разбират историята . “

Експертът посъветва Европа да инвестират повече в защита: " Ако Емануел Макрон е прав и мозъкът на НАТО "мъртъв", той се нуждае от план  "Б. В крайна сметка руският цар Владимир няма завинаги да се въздържи от нападение на балтийските държави. Тръмп е абсолютно прав, когато изисква Германия и Европа да увеличат разходите за отбрана . " Според историка на Меркел липсват лидерските качества на нейния предшественик Хелмут Кол. Нейните действия по време на икономическата и миграционна криза доведоха до сериозни социални последици, които все още се усещат. " Така че не бих се нарекъл голям фен на мама ", заключи Фъргюсън.

Превод: Поглед.инфо

 

Станете почитател на Класа