Axel Springer обяви оттеглянето си от борсата

Германската медийна група Axel Springer възнамерява да се оттегли от борсата. За това така наречено делистване ще бъде подадено заявление до Франкфуртската фондова борса, съобщиха от компанията в четвъртък вечерта.

 

Американският инвеститор KKR ще предложи на акционерите по 63 евро на акция в съответствие със споразумение, сключено с Axel Springer. Изтеглянето от борсата изисква предварителна публична обвързваща оферта за акционерите, за да могат те да продадат акциите си преди премахването на листването, се казва в съобщението.

Вдовицата на основателя на издателството Фриде Шпрингер и изпълнителният директор Матиас Дьопфнер притежават общо 45,4% от основния капитал на Axel Springer. Според съобщението те не възнамеряват в рамките на предложението за делистване да продават акции, пряко или косвено притежавани от тях.

Чрез стратегическото сътрудничество с KKR компанията възнамерява да нарасне още по-силно в дигиталния бизнес. Преди време Дьопфнер коментира, че сделката с фонда би позволила на Axel Springer да инвестира в бизнеса си без натиск от страна на пазара за по-добри краткосрочни резултати. 

Ходът ще постави Axel Springer редом до Bertelsmann – германското издателство, собственик на Penguin Random House, което по-рано също бе извадено от списъка на публичните компании. През 2018 г. броят на сделките за преминаване на компании от публични в частни ръце достигна най-високото си ниво от над десетилетие, показват данни на Bain & Co.

 

 

В допълнение към журналистическото съдържание групата се занимава с дигитални обяви. Axel Springer е издател на най-добре продавания всекидневник в Германия - Bild, но и на Die Welt и Business Insider. Компанията държи още редица други публикации и дигитални бизнеси. Главният изпълнителен директор Дьопфнер прекара близо две десетилетия, опитвайки се да превърне най-голямото германско издателство в дигитална медийна компания, свивайки дейността му в печатния сегмент за сметка на онлайн сектора.

През последните години KKR инвестира засилено в медии в Европа и особено в Източна Европа, най-често чрез компанията United Group, в която вече има миноритарен, а не мажоритарен дял, след като тази роля бе поета от друга компания за частен капитал, BC Partners.

Базираната в Холандия United Group е собственик на най-голямата компания за кабелна телевизия в Сърбия, а освен това има бизнес и в Словения, Босна и Черна гора. Общо компанията предлага всякакви телекомуникационни услуги, от телевизия до мобилна връзка на 1.8 млн. домакинства в Югоизточна Европа.

Финансовият инвеститор Kohlberg Kravis Roberts (KKR) беше договорил стратегическо партньорство с Axel Springer през миналата година и придоби 44,9% от акциите в групата. Антитръстовите власти дадоха зелена светлина за поглъщането в края на миналата година. По това време KKR вече беше обявил, че на компанията ще бъде предложено да се оттегли от борсата.

 

Бойчо Попов

Станете почитател на Класа