„Очевидно злонамерено действие“: Тулси Габард съди Хилари Клинтънза клевета

Демократичната президентска надежда Тулси Габард съди двукратната подгласничка на Белия дом Хилари Клинтън заради твърдението й, че „Габард е руски актив", като твърди, че лъжата е навредила не само на кампанията й, но и на целите избори.


"Клинтън излъга за възприеманата от нея като съперник Тулси Габард, публично, недвусмислено и с очевидно злонамерено намерение, когато заяви, че " Габард е любимката на руснаците", гласи жалбата, подадена в сряда във федералния съд на Ню Йорк. Докато Клинтън технически не се бори срещу Габард в състезанието през 2020 г., подадената жалба отбелязва, че „ролята на президент е позиция, която Клинтън отдавна желае, но не успя да постигне".


По делото се твърди, че Клинтън е навредила не само на Габард, но и на „американските избиратели и американската демокрация, като изказва неоснователното внушение". Цитират се „научно проведени проучвания на общественото мнение, сочещи, че милиони потенциални избиратели вярват на претенциите на Клинтън поради нейния статут на политически инсайдер и авторитетна фигура с вероятен достъп до непублична информация".


Публикувани са над 200 статии, които повтарят твърдението, откакто Клинтън за пръв път го изрече в октомврийския епизод на „Кампания HQ" на Демократичния стратег Дейвид Плоуф, а според кампанията атаките на бившия държавен секретар струват на Габард 50 милиона долара загубени дарения, загубени гласове и репутационни щети.


Докато Клинтън никога не е оттеглила въпросното твърдение, че Габард работи за Кремъл - въпреки официалното искане от кампанията на конгресменката от Хавай - нейните представители се опитаха да замажат нещата със задна дата. След като говорителят на Клинтън Ник Мерил потвърди, че това наистина се отнася за Габард след първоначалните коментари на Клинтън през октомври, той впоследствие отстъпи назад, опитвайки се да твърди, че Клинтън имала предвид, че републиканците, а не руснаците - дърпали конците на кандидатката.


Кампанията „Габард" поиска съдебно заседание в допълнение към законовите ограничения за повторно публикуване на твърдението, а също така търси поне 50 милиона долара компенсационни, наказателни и специални щети. Подадената жалба старателно представя историята на Габард в служба на нейната страна, което доказва, че Клинтън не би могла да вярва, че ветеран от войната в Ирак и член на Комитета за външни отношения на Камарата е „любимката на руснаците" и следователно преднамерено лъже. Тя цитира „дългогодишните недоволства" на Клинтън като вероятна обосновка за нападката, припомняйки, че Габард подаде оставката си като заместник-председател на Демократичния национален комитет в знак на протест и изрази подкрепа за съперника на Клинтън Берни Сандърс.

Станете почитател на Класа