Руската атомна енергетика превзема света

Докато Япония губи милиарди долари, руските технологии постепенно превземат света, пише изданието. Русия има обширни планове в тази посока. Вземете само плаващите атомни електроцентрали, които тя планира да изнася, или техническа помощ в ядрените изследвания в Китай и Индия.

 

 

Руската мирна атомна технология превзема света. Русия разтърси Япония, САЩ и Западна Европа. Япония, която спря изграждането на реактори от ново поколение буквално в навечерието на въвеждането им в експлоатация, неофициално поиска техническа помощ от Русия.

По доставки на обогатен уран за САЩ Русия е на първо място. Тя предоставя мащабна техническа помощ в ядрените изследвания на Китай и Индия. Наслешливо поглеждайки към изоставащата Япония, Русия върви напред в областта на ядрените технологии.

През август 2019 г. руският «Росатом» въведе в строй плаваща атомна електроцентрала, способна да се движи и в открито море.

Китай, който е една от водещите световни сили в използването на мирния атом, продължава да внася руски технологии за производство на атомна енергия. Индия също планира да изгради реактори с помощта на Русия. В момента Русия има около 35 поръчки за изграждане на атомни електроцентрали по целия свят в своето портфолио.

«Росатом», който играе основна роля в ядрената енергетика на Русия, е държавна корпорация. Основната разлика между неговата дейност и дейността на американските, европейските и японските компании, работещи с ядрена енергия, е, че «Росатом» работи в рамките на единна централизирана система, докато западните му колеги са обвързани от различни ограничения, произтичащи от правителства, бизнес структури и органи на местната власт.

Русия предоставя активна техническа помощ на Япония във възстановяването на реакторите на атомната електроцентрала Фукушима-1. По-специално, руските предприятия за ядрена промишленост, заедно с изследователския институт Mitsubishi, участват в анализа и извличането на остатъци от разтопено гориво от реакторите. През ноември 2018 г. «Росатом» създаде представителство на дъщерното си дружество в Япония. Това показва готовността на руската корпорация да разшири сътрудничеството с японската страна.

През юли 2019 г. републиканският сенатор, председател на Комитета по околна среда в Сената, Джон Барасо, направи изявление, в което каза, че „прекомерната зависимост на САЩ от доставките на обогатен уран от Русия представлява заплаха“.

Според информирани американски бизнесмени Русия доставя до 40% от обогатения уран, от който се нуждае САЩ.

През април 2019 г. Министерството на търговията на САЩ обърна внимание на този факт в своя доклад, който също го представи като заплаха за сигурността. Всъщност с този доклад започна бурна дискусия в Конгреса. В допълнение към факта, че обогатеният уран се превръща в гориво за ядрената енергия, американците всъщност свързват технологията за обогатяване с разработването на атомно оръжие, което създаде международния проблем с ядрената сделка с Иран.

След аварията в атомната електроцентрала Three Miles Island през 1979 г. в Съединените щати, американската ядрена промишленост на практика престана да съществува. Но остава фактът, че сега Америка зависи от Русия в получаването на ядрено гориво за реакторите на атомните си централи.

Петя Паликрушева

 

Станете почитател на Класа