Край на сагата! Кралица Елизабет II одобри законопроекта за Брекзит

Междувременно премиерът Борис Джонсън призова „злобата и разделението“ да останат назад, след като споразумението премина окончателно през парламента

Документът за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) е подписан от кралица Елизабет II, предават AFP и Агенция "Фокус".

“Нейно Величество кралицата одобри законопроекта за Брекзит, който следователно става закон за Брекзит“, заяви в профила си в социалната мрежа Туитър Стивън Баркли, министърът за Брекзит. „Законът дава възможност на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз на 31 януари“.

 

http://epicenter.bg/images/news/12020/pics/1579796832.jpg

Междувременно премиерът Борис Джонсън призова „злобата и разделението“ да останат назад, след като споразумението за Брекзит премина окончателно през парламента и скоро ще се превърне в закон, пише британското издание London Evening Standard.

Премиерът заяви, че процесът е бил труден и често е чувствал, че може и никога да не бъде завършен, но приветства решението на депутатите в крайна сметка да одобрят споразумението, постигнато по-рано с Брюксел. Джонсън още призова народа на Великобритания да остане единен.

„Понякога се усещаше сякаш никога няма да преминем финалната права, но го направихме. Сега можем да оставим злобата и разделението от последните три години назад и да се фокусираме в това да донесем светло и вълнуващо бъдеще – с по-добри болници и училища, по-сигурни улици и повече възможности в цялата ни страна“, каза той.

Представителите в Камарата на лордовете се опитаха да внесат някои поправки в споразумението, включително свързани с непълнолетните бежанци без придружители, но в крайна сметка техните искания не бяха удовлетворени. На този етап новото законодателство се нуждае единствено от одобрението на Кралица Елизабет II, след което споразумението официално вече ще е закон и Великобритания формално ще напусне Европейския съюз на 31 януари.

Кралското одобрение се очаква да бъде получено в идните дни, а междувременно споразумението ще бъде гласувано от евродепутатите на 29 януари. Британските депутати в крайна сметка отхвърлиха петте предложения за промени в споразумението, които по-рано бяха одобрени от лордовете, по време на фазата от гласуването, в която един закон преминава през горната и долната камара в Лондон, докато депутатите от тях не стигнат до консенсус.

Камарата на Лордовете реши по-рано, че европейските работници би трябвало да получават физически документи за своето право да останат във Великобритания след Брекзит. Те решиха и че британските съдилища, с изключение на Върховния съд, няма да могат да отменят европейски закони. И освен това лордовете одобриха предложението непълнолетните деца на бежанци, които са се озовали в страната да могат да бъдат събрани с родителите си. И трите предложения обаче бяха отхвърлени от депутатите в Камарата на общините.

След това те с лекота приеха окончателно и цялостното споразумение за Брекзит, благодарение на мнозинството от повече от 80 души, което Джонсън си осигури по време на изборите през декември 2019 г.

 

 

Станете почитател на Класа