Путин в Ерусалим: Антисемитизмът винаги завършва с "Освиенцим"!

Президентът на Русия нарече справедлив гнева срещу нацизма и престъпленията на нацистите по време на Втората световна война

Руският президент Владимир Путин нарече справедлив гнева срещу нацистите и престъпленията на нацизма през Втората световна война. "Нито една кинохроника не може да предаде тази трагедия", подчерта той при откриването на паметник на жителите и защитниците на Ленинград по време на блокадата "Свещ на паметта" в парка "Сакер" в Ерусалим, предава РИА Новости. Путин е 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста ще присъстват над 40 държавни и правителствени ръководители от цял свят.

 

http://epicenter.bg/images/news/12020/pics/1579782600.jpg

Руският лидер отбеляза, че в историята има много примери за храброст и жертвоготовност, но блокадата на Ленинград и Холокостът няма с какво да бъдат сравнени.

"Нашият общ справедлив гняв срещу престъпленията на нацизма е познат на целия свят. Фактите, отразени в документите, ни ужасяват, но нито един докеминт, нито един разказ или дневник, нито една кинохроника не може да предаде какво наистина са понесли холата тогава", заяви Путин.

Антисемитизмът завършва с Освенцим, трябва да бъдем много внимателни, за да не допуснем повторение на това в бъдеще и да се противопоставяме на всякакви прояви на ксенофобия, независимо откъде идват, заяви руският президент.

"Вие казахте, че ни е неизвестно къде завършва антисемитизмът. За съжаление, ние знаем - това завършва с Освиенцим. За това трябва да се противопоставяме на всяка прояма на ксенофобия или антисемитизъм", обърна се Путин към израелския президент Реувен Ривлин по време на срещата между двамата.

Руският лидер подчерта, че Червената армия не само е освободила Освиенцим, но е дала и решителен принос за борбата с нацизма.

"И съветският народ, руският народ много пострада по време на тази война", заяви той.

Холокостът е обща трагедия за Русия и Израел, заяви Путин на срещата си с Ривлин, като отбеляза, че 40% от избитите от нацистите евреи са били от Съветския съюз.

 

 

 

Станете почитател на Класа