Арктика е следващата граница в борбата между Китай и САЩ за световно влияние?

Глобалната борба за власт и влияние се разгръща между САЩ и Китай от Южнокитайско море до Африка, а Арктика може да е следващата граница, пише South China Morning Post.

Преди две години Китай включи Арктика в своята търговска и инфраструктурна инициатива „Един пояс – един път“, която има за цел да свърже страните от Азия, Европа, Африка и Близкия изток с мрежа от пристанища, пътища, летища, тръбопроводи и други инфраструктурни проекти.

 

 

През 2018 г. Китай пусна „Китайската политика за Арктика“ - документ, очертаващ как инициативата „Един пояс – един път“ се прилага към Арктика. Според документа Китай възнамерява да насърчи своите разработчици да изграждат инфраструктура по продължение на арктическите маршрути и да призове корабните си компании да извършват подобни рейсове през морето. Транспортните пътища ще се разширят, така че Китай ще допринесе за икономическия и социален прогрес. В документа се подчертава, че Китай има „общи интереси“ с арктическите страни.

Вашингтон обаче с внимание се отнася към амбициите на Пекин и възможността за превръщането на китайските проекти за търговия и наука в риск за сигурността, отбелязва SCMP.

През май 2019 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео се противопостави на статута на Китай като субарктическа държава.

"Последните действия на Китай предизвикаха съмнения относно намеренията му", каза Помпео пред представители на Арктическия съвет. "Пекин нарича себе си "субарктическа" страна. Но най-краткото разстояние между Китай и Арктика е 900 (морски – бел. ред.) мили. Има само арктически и неарктически страни. Никакви други страни няма."

"Това е част от много позната схема ... Пекин се опитва да развива критична инфраструктура, използвайки китайски пари, китайски компании и китайски работници - в някои случаи, за да осигури непрекъснатото присъствие на китайските сили за сигурност", отбеляза Помпео.

Офертата на американския президент Доналд Тръмп да купи Гренландия през август беше възприета от някои като свързана с тези опасения. Това се случи, след като китайската държавна корпорация China Communications Construction оттегли заявлението си за изграждането на две летища в автономната територия на Дания, където е разположена базата на ВВС на САЩ.

Междувременно ключът към успеха за Китай е сътрудничеството с арктическите страни, заяви Гао Тянмин от Инженерния университет в Харбин в Североизточен Китай.

Развитието на икономическия коридор в Арктика "изисква мащабно изграждане и реконструкция на инфраструктурата по целия маршрут от руската Чукотка на изток до Исландия и Гренландия на запад", обясни той.

"В такава ситуация бъдещото развитие [на коридора] и позицията на Китай в инициативата зависят от готовността на скандинавските страни и Русия да приветстват приноса на Китай", добави Гао.

Междувременно Русия приветства китайските инвестиции, тъй като западните санкции ограничават достъпа й до капитал и технологии, а засилването на дипломатическите отношения изисква по-сговорчиво отношение към арктическите стремежи на Пекин, заяви Артьом Лукин от Далечноизточния федерален университет във Владивосток.

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа