ВМС на САЩ може за минути да оборудват разрушител с ракети за атака по цялата планета

Американският разрушител USS Zumwalt, сега оборудван с управлявани ракети, може да бъде въоръжен за няколко минути с тип конвенционални ракети, които биха му позволили да атакува всяко място на света, заяви на 15 януари капитан Ян Смит, който отговаря за проекта разрушители от класа на Цумвалт.


"Това би било перфектна платформа за бърза конвенционална атака", каза Смит, чиито думи цитира Fox News.


Програмата за конвенционална бърза атака (CPS) - която не е нова и е разработена по време на президентството на Джордж У. Буш - предвижда оборудване с балистични ракети с конвенционални (неядрени) бойни глави, които обаче разполагат със скорост и обхват, подобни на тези на ядрените оръжия. Тази модификация ще позволи на ракетите да достигнат в някои случаи навсякъде по света само за няколко минути.


Fox News уточнява, че по този начин Вашингтон не би трябвало да чака разгръщането на необходимите оръжия в даден конфликт и може да направи „бърза атака" от сигурни позиции.


Програмата обаче предизвика безпокойство, тъй като поради своите характеристики конвенционалните ракети могат да бъдат объркани с ядрени оръжия. "CPS може да промени стабилността и евентуално да увеличи риска от ядрен отговор на евентуална американска атака", се казва в доклад на Службата за изследвания на Конгреса на Конгреса на САЩ, публикуван през 2019 г.

Станете почитател на Класа