Рекорден улов от 160 килограма във Флорида се оказва от застрашен вид на изненадваща възраст

Огромна риба от 158 килограма на приблизително 50 години бе уловена в края на декември на югозападния бряг на Флорида (САЩ). Според Държавния институт за изследване на рибарството и дивата природа (FWC), това е също и най-старият екземпляр, идентифициран от агенцията.


Рибата бе уловена от Джейсън Бойл на дълбочина около 180 метра, използвайки класическия метод с кука и корда. Бойл сподели в социалните си мрежи снимките на гигантското животно, което успял да извади от морето на Мексиканския залив с помощта на приятелите си.


FWC се свърза с автора на улова, за да вземе някои проби и да идентифицира рибата. Благодарение на извличането на отолит, структура във вътрешното ухо на рибата, бе определена и възрастта й. „Придобиването на отолита на тази риба беше изключително ценно, тъй като пробите от такива големи риби са рядкост", казаха те.


Рибата е от вида Epinephelus nigritus, известна е с големите си размери и се счита за застрашен вид. Мъжките екземпляри могат да растат до 2,3 метра дължина и да тежат до 198 килограма.


FWC призова обществеността да не лови този вид, тъй като броят й в този залив е неизвестен.

Станете почитател на Класа