Иран си призна за свалянето на украинския самолет

Иран си призна отговорността за свалянето на украинския Boeing 737.  В изявление по държавната телевизия тази сутрин иранското министерство на отбраната беше заявено, че катастрофата е прчинена "неволно" и от "човешка грешка", съобщават световните агенции.

Според информационната агенция ISNA, самолетът е летял близо до военен обект на Гвардията на Ислямската революция. По тази причина самолетът е бил объркан с "враждебна цел".

От иранското военно министерство уточняват, че виновниците за трагедията ще бъдат предадени на военен съд и ще им бъде потърсена отговорност.

"Тъжен ден. Предварителни заключения от вътрешното разследване на въоръжените сили: Човешка грешка в момент на криза, причинена от американския авантюризъм доведе до катастрофа", написа Мохамад Джавад Зариф, като изрази "дълбоко съжаление, извинения и съболезнования към иранския народ, семействата на всички жертви и другите засегнати нации".

 

Самолетна катастрофа в Иран

 

Западни представители заявиха, че предварителното разузнаване сочи, че самолетът е бил свален от Иран на фона на атаките си върху цели в САЩ, но Техеран първоначално отрече твърдението, преди да признае грешката.

Иранските власти дори обявиха твърденията за "голяма лъжа". Впоследствие те обаче се съгласиха да допуснат чуждестранни експерти, включително американски, за да разследват инцидента.

На фона на признанието на Иран украинският президент Владимир Зеленски поиска от Техеран да направи пълно признание за вината за инцидента, отнел живота на 176 души.

"Утрото днес не беше добро, но донесе истината. Още преди приключването на работата на международната комисия Иран призна, че е свалил украинския самолет. Но ние настояваме на пълно признание на вината", се казва в съобщението на президента.

Зеленски посочва, че очаква от Иран "готовност за пълно и открито разследване, привличане на виновните към отговорност, връщане на телата на загиналите, изплащане на компенсации, официални извинения по дипломатически канали".

Украинският президент изрази също така надежда, че "разследването по-нататък ще протича без изкуствени задръжки и препятствия".

"На нашите 45 специалисти трябва да бъде осигурен пълен достъп и взаимодействие, за да има справедливост", подчертава Зеленски.

Станете почитател на Класа