Конфликта в Ирак/Иран

1) Иракският премиер, Адел Абдул Махди, официално иска САЩ да възстанови електрическата мрежа, която тя е унищожила, както и да поемат ангажимент за възстановяването на инфраструктурата в Ирак.

2) САЩ казват, че ще го направят, ако получат 50% от износа на петрола (според местната преса). Адел Абдул Махди отказва и заплашва, че ще почне преговори с Китай. Американците го заплашват, че ще организират метежи и протести срещу него.

3) Премиерът на Ирак въпреки всичко заминава за Китай и почва преговори с тях за инвестиции и за възстановяването на инфрастукртурата срещу петрол (това преди повече от три месеца, ако някой си спомня)

4) Веднага последват протести и кървави сцени по улиците на Ирак. Помпео излиза и предупреждава Иракското правителство.

5) В отговор иракското правителство маха изцяло охраната в т.нар. „Зелена зона“ в Багдад (https://en.wikipedia.org/wiki/Green_Zone). За тези, които не знаят, зелената зона в Багдад е най-богатия и лъскав район в столицата, преди там са били резиденциите на Саддам и съратниците му. След окупацията на Ирак от американската армия, американците завземат тази зона и там слагат посолствата на САЩ, Австралия, Великобритания и прочие, и я затварят за местните. Преди време беше ограничено отворена. Махането на охраната пък позволи иракчани да щурмуват посолството на САЩ.

6) САЩ обвини Иран за атаките над американското посолство от…..иракчаните.

7) В същото време по инициатива на САЩ и С.Арабия, Ирак бива помолена да бъде посредник в преговори между Иран и С.Арабия за омекчаването на тона. Генерал Касем Сюлеймани пристига в Ирак, където бива убит от американски дрон. Напомням ви, че всичко това не е теория на конспирациите, а са думи на иракския премиер Адел Абдул Махди. Над 5,5 милиона излизат по улиците за да изпрятят генерал Сюлеймани.

 

 

 

 

 

8) Ядосани иракчаните свикват извънредно заседание, където обявяват исканията им САЩ да се изтегли от страната, а премиерът Махди изрежда причините, изречени по-горе

9) Тръмп отказва да се изтегли, заявява, че имат най-силната армия, заплашва Иран с унищожаване на културните им забележителности и иска от Ирак да си платят за базите им. Неколкократно заявява, че петролът е целта на американската администрация.

10) Иран вчера удари две американски бази в Ирак в отговор на убийството на Сюлеймани…. с което за съжаление лапна въдицата и сеа очакваме поредната ескалация.

 

 Дахер Ламот

 

Станете почитател на Класа