Британският парламент одобри споразумението за Брекзит

Споразумението за Брекзит, договорено от Борис Джонсън, беше одобрено при първо гласуване в новия британски парламент. То проправя пътя за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 януари 2020 г.

Камарата на общините, в която консервативният премиер разполага с голямо мнозинство след изборите по-рано този месец, одобри текста с 358 гласа "за" и 234 "против".

Законодателният процес ще продължи след коледните празници и новогодишните празници, като правителството разчита окончателното му приемане да стане на 9 януари. След одобрението на кралицата остава само споразумението да бъде ратифицирано от Европейския парламент.

Преди това парламентът на четири пъти отклони законопроекта, който открива пътя за излизането на Обединеното кралство от Евросъюза до 31 януари 2020 г.

Бившият премиер Тереза Мей на три пъти претърпя фиаско при гласуванията в парламента, а Борис Джонсън само веднъж. Разположението на силите в парламента се промени кардинално след изборите на 12 декември. В резултат консерваторите на премиера Джонсън получиха комфортно мнозинство в Камарата на общините.

Именно поради това премиерът се реши да внесе законопроекта още на втория ден от работата на новия парламент.

Станете почитател на Класа