В епохата на най-крупните промени Русия и Китай вървят ръка за ръка

Светът преживява най-големите си промени от един век насам , отбелязва «Синхуа». При влошаващата се международна ситуация, когато отделните държави все още се опитват да наложат собствените си правила, Русия и Китай играят ролята на стабилизатори, превръщайки се в отлични примери за насърчаване на идеята за мултилатерализма.

 

 

 

 

От началото на XXI век, със задълбочаването на икономическата глобализация, еволюцията на международната политическа и икономическа архитектоника се ускорява, а възходът на развиващите се страни и държавите с развиващи се пазари коренно променя баланса на силите на международната арена.

В същото време политиката на едностранните действия и протекционизмът се засилва, темпът на развитие на световната икономика се забавя, основите на международното право и многостранната търговска система се разклащат, конфликтите в Близкия Изток и Латинска Америка продължават и глобалната терористична заплаха продължава.

Предвид нарастващата сложност на международната ситуация, Китай и Русия, като отговорни сили, полагат усилия за защита на многостранния формат и откритост на световната икономика, разширяват сътрудничеството си въз основа на взаимното уважение и взаимната изгода и засилват сътрудничеството си в рамките на двустранните и многостранните механизми и при процесите на регионалната интеграция.

Двете страни станаха пример за отстояване на мултилатерализма, играещ ролята на стабилизатор в променящия се свят.

Какво е това мултилатерализъм? На 11-та среща на лидерите на БРИКС в столицата на Бразилия през ноември китайският президент Си Дзинпин отбеляза, че същността на мултилатерализма е, че международната политика се осъществява чрез обширни консултации, а не по волята на една или няколко държави.

Никоя държава не е родена, за да заеме господстващо положение, нито един модел не е предопределен да бъде НАД останалите, подчерта той.

Международната общност спешно се нуждае от системен подход за укрепване на мултилатерализма, който отговаря на нуждите на хармоничното развитие на човечеството.

«Като борци за мултилатерализма Китай и Русия отстояват многополюсния свят и откритостта на световната икономика ръка за ръка, като по този начин дават нови стимули за нов тип международни отношения, основани на принципите на взаимното уважение, справедливост и взаимноизгодното сътрудничество“, това заяви заместник генералният секретар на Изследователския център «Пояс и път» към Академията на обществените науки на КНР Сюй Венхун.

 


Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа