Президентът на МОК с официална позиция след наказанието на Русия

Президентът на МОК Томас Бах се произнесе по решението на WADA, пуснало гилотина над руския спорт за четири години от най-важните състезания.
Дни преди да се обяви присъдата от Антидопинговата агенция, Бах нарече видяните в доклада манипулации и фалшификации от руска страна по темата с допинга "втрещяващи". Още тогава стана ясно, че той е напълно съгласен, ако санкцията е безмилостна.

"Решенията бяха задължителни и ние ще се придържаме към тях - коментира първият в Олимпийското движение днес. - МОК има в своите нормативни документи клауза, че приема Кодекса на WADA, а всяко решение на Антидопинговата агенция е задължително за нас. Не бе нещо неочаквано, не искам да спекулирам кои отделни асоциации ще реагират със свое тълкувание на наказанието."

Очаква се някои от световните спортни босове в отделните федерации да допуснат руснаците на турнирите си. Други да ги спрат изцяло, а трети - да позволят участие, но без знаме и флаг. Последният вариант ще бъде със сигурност приложен на Олимпийската сцена, потвърди Бах.

Но и на срещата с шефа на МОК стана ясно, че ще има неясноти и проблеми при прилагането на санкцията. Например - много ще е трудно отнемането на домакинства на Русия, вече спечелени и организирани за периода от 4 г., който започва от 2020-а.

Причините са не само в това, че ще е трудно да бъде заменено мястото на домакинството за кратък период. Оказва се, че чисто юридически такова решение е атакуемо.

След коментарите на Бах, се изказа и Юри Ганус, председател на Руската антидопингова агенция. Той бе на срещата на върха на МОК в Лозана, Швейцария.

Станете почитател на Класа