TVP Info: Москва се опитва да разцепи не само ЕС и НАТО, но и полското общество

Болните сънища и халюцинации на поляците нямат свършване! /бележка на Поглед.инфо/

 

Като важен член на Европейския съюз, както и страна със стратегическо местоположение, Полша е особено подложена на хибридни атаки от Русия, заяви шефът на полската Агенция за вътрешна сигурност Петър Погоновски. В интервю за TVP Info той обръща внимание на факта, че Москва блокира ключови полски проекти, както и се опитва да скара поляците помежду им.

Най-голямото предизвикателство за Запада днес е агресивната политика на Руската федерация, която провежда действия, насочени към дестабилизиране на ситуацията в държави, важни за интересите на Кремъл, като по този начин се опитва да съживи сферите си на влияние от времето на бившия СССР, уверен е шефът на Полската агенция за вътрешна сигурност Пьотр Погоновски. В интервю за TVP Info той посочва анексията на Крим* и конфликта в Украйна като пример за експанзионистичната политика на Руската федерация, за която преди много години предупреждаваше полският президент Лех Качински. В разговора полковникът също съветва да не забравяме опитите на Русия да се намеси във вътрешните работи на балканските държави и бившите съветски републики.

В интервюто Погоновски твърди, че Полша, като важна страна на Европейския съюз, както и страна със стратегическо разположение сред страните от Централна и Източна Европа, е особено податлива на хибридни дейности, насочвани от Русия. Това се отнася предимно за пропагандата и дезинформацията, които се прилагат с помощта на широк набор от инструменти, включително, по-специално, влиянието на агентите, които се опитват да повлияят на изследователските центрове, медиите, обществените и политическите организации, с други думи, всичко, което стои в основата демокрацията, пояснява той.

Целта на тези действия е фалшифицирането на политическата и социалната ситуация, внасянето на разногласия и раздори между нашите граждани. Поляризацията на настроенията се прилага така, че хората да са убедени, че по-голямата част от обществото са две крайни и противоречиви групи, между които диалогът е невъзможен, а само конфронтация. Това е фината стратегия на Кремъл, водеща до скъсване на единството и вътрешен конфликт в обществото.“, подчертава полковникът. „Освен това Русия се стреми да отслаби единството, както и да доведе пряко до разцепването и разпадането на Европейския съюз и НАТО“, добавя той.

Според ръководителя на Агенцията за вътрешна сигурност на Полша Русия се стреми също да затрудни сътрудничеството между страните от Централна и Източна Европа, особено в областта на инвестициите в стратегическата инфраструктура по линията север-юг. Руснаците използват хибридни методи за дезавуиране и блокиране на всички проекти и инициативи, насочени към икономическа, енергийна или комуникационна интеграция на страните от региона, включително ключови инвестиции в икономическите интереси на Полша, като трансграничните проекти: инициативата «Триморие», изграждането на газопровода Baltic Pipe и канал на косата на Висла, изброява Погоновски. "Не трябва да забравяме и участието на Русия в нападенията, според западните служби, извършени в Европа срещу хора, които пречат на властите в Кремъл", добавя той.

Полковникът смята, че руската дестабилизация на Украйна улеснява престъпниците, особено сепаратистите, да използват подправени документи, контрабандно оръжие и хора от конфликтни райони, например от Кавказ. Той също така обръща внимание на факта, че през последните четири години Агенцията за вътрешна сигурност е била много успешна в борбата с дейността на руските хибридни компании. В резултат на това по искане на Агенцията на няколко граждани на Руската федерация, както и на други страни от бившия СССР, които се занимават с пропагандна дейност, противоречаща на полските интереси, е отказано влизане на територията на Република Полша и Шенгенската зона. Тези хора, представящи се за международни експерти или историци, извършваха враждебни действия, насочени към разпалване на социални вълнения в Полша, включително използвайки различни интерпретации на исторически събития в полско-украинските отношения, пояснява той.

Друг проблем за Полша е нарастващата икономическа експанзия на Китай, който се стреми да увеличи инвестициите си в цяла Европа, убеден е авторът. Китайците се интересуват особено от стратегическите сектори - транспорт, енергетика и добив на полезни изкопаеми. В резултат на прекомерното присъствие на китайски инвестиции в Република Полша, китайските предприятия могат да монополизират определени отрасли на икономиката и това застрашава икономическите интереси на страната.

Нещо повече, времената на комфорт, когато Полша не влизаше в зоната на преките интереси на терористите, вече са за гърба ни, заяви той със съжаление. „Всъщност цяла Европа, особено нейната западна част, в момента се бори с екстремистки групи, които се опитват да дестабилизират вътрешния ред. Те не само планират убийства, но също така призовават към отказот институциите на западната цивилизация.“, резюмира в интервю за TVP Info ръководителят на Агенцията за вътрешна сигурност на Полша Пьотр Погоновски.

*Крим влезе в състава на Русия, след като огромното мнозинство от полуострова гласува на референдум на 16 март 2014 г. (бел. ИноТВ).

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа