Меркел и наследството на Аушвиц

Сигурно не ѝ е било никак лесно, но канцлерката Меркел използва първото си посещение в нацисткия лагер на смъртта Аушвиц, за да отправи силно послание за борба срещу антисемитизма. Особено в днешните тревожни времена.

 

 

 

Коментар на Инес Пол:

 

От няколко години в Германия се засилват призивите да оставим миналото назад и най-сетне страната да спре да се занимава с историческата вина, която носи заради националсоциализма. В същото време престъпленията от омраза срещу евреите се увеличават. Разбира се, двете явления са свързани. Преди два месеца двама души бяха убити в германския град Хале от десен екстремист, който искаше да нахлуе в препълнена синагога на най-големия еврейски празник. И само благодарение на щастливите обстоятелства не се стигна до по-голямо кръвопролитие. Но евреите в Германия отново трябва да се страхуват за живота си. Това е ужасната истина!

Историята трябва да се разказва

Фактът, че първото посещение на Ангела Меркел в лагера на смъртта Аушвиц дойде в отговор на покана от фондация Аушвиц-Биркенау, отговаря напълно на прагматичността на германската канцлерка. Фондацията се ангажира със съхраняването на историческата памет за това място. Затова и речта на Меркел се фокусира върху водещата идея, че паметта и специалната отговорност на Германия никога няма да свършат. Историята трябва да бъде разказвана - отново и отново. “Аушвиц беше един от германските лагери за унищожение”. Тази отговорност завинаги ще бъде част от националната идентичност и това никога няма да се промени, посочи тя.

 

Ангела Меркел на първо посещение в нацисткия лагер на смъртта Аушвиц

 

Всеки, който някога е бил в Аушвиц, вероятно подозира колко трудно трябва да ѝ е било на канцлерката да намери подходящите думи за тази своя реч. Но Ангела Меркел се справи. Не я видяхме да се държи като вцепенена или да не може да говори поради вина. Вместо това от уроците на миналото тя извлече ясни препоръки за действие в настоящето. Не са само реторика предупрежденията, че днес отново биват извършвани престъпления, породени от нетолерантност, заяви още германската канцлерка. И днес има расизъм и престъпления от омраза, а антисемитизмът заплашва отново живота на евреите в Германия и Европа. Освен това Аушвиц задължава всеки от нас да отстоява и защитава достойнството на ближните ни. "Никога не трябва да забравяме. Никога не трябва да затваряме тази глава от историята, нито пък да я омаловажаваме."

Символ на нацистките зверства

Съзнателната солидарност с еврейската общност и спомените за нацистките жестокости са неразделна част от 14-годишното управление на Ангела Меркел. През този период тя посети цели пет пъти израелския мемориал на Холокоста Яд Вашем; през 2009 г. - заедно с тогавашния президент на САЩ Барак Обама - тя беше в мемориала Бухенвалд; през 2013 г. - в Дахау заедно с оцелели в Холокоста; през 2015 г. се върна отново в Дахау - за 70-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер.Сега, за първи път откакто е канцлерка, Меркел посети и Аушвиц. Като никое друго място в света този лагер символизира нацистките зверства и олицетворява индустриалните мащаби на масовите убийства, извършвани там. В Аушвиц са избити над един милион души. Затова е тревожно и срамно, че аз като германка трябва да кажа точно това: по-важно е от когато и да било от създаването на Федерална република Германия до днес, че канцлерката отиде да посети точно това място. Особено сега, когато антисемитизмът и националистическите настроения се възраждат и изживяват подем, превземайки редица местни парламенти в страната. И когато по улиците на германските градове и в германските синагоги евреи отново трябва да се страхуват за живота си.

Станете почитател на Класа