El País: Столтенберг относно стратегията на НАТО за Русия - възпиране, отбрана и диалог

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за El País заяви, че алиансът трябва да се стреми да подобри отношенията с Русия, без да жертва принципите и сигурността си. Освен това политикът оправда дейността по границата с Русия с желанието да се предотврати "повторение на ситуацията с Крим". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се застъпи за подобряване на отношенията с Русия в интервю за Ел Паис седмица преди срещата с Еманюел Макрон, на която той възнамерява да обсъди с френския президент думите му за „мозъчната смърт“ на съюза.

 

 

В отговор на въпроса дали политикът споделя желанието на Макрон да се примири с Русия, Столтенберг заяви, че е " твърдо убеден" в необходимостта от развитие на отношенията с Москва. Според него обаче, НАТО не трябва да жертва своите принципи и сигурност.

Напротив, докато сме твърди и обединени, можем да влезем в политически диалог с Русия", каза генералният секретар.

Според Столтенберг, в отношенията с Русия съюзът се нуждае от „ възпиране, отбрана и диалог".

В интервюто политикът засегна и ситуацията с Крим, която според него беше първият пример за готовността на Москва да използва сила, за да „превземе* територията на друга държава “ след Втората световна война .

Столтенберг обаче подчерта, че Крим не е част от НАТО. „ Ето защо ние разположихме военни части по нашите граници, за да изясним, без никакво съмнение или риск от недоразумение, че никога няма да приемем повторение на ситуацията с Крим в страна на НАТО “ , каза генералният секретар и добави, че в случай на нападение срещу един от членовете „целият съюз ще отговори."

Размишлявайки върху значението на НАТО за Европа в момента, Столтенберг нарече съюза „най -успешният в историята". Освен това, според него, " ЕС и НАТО са две страни на една и съща монета ", генералният секретар отбеляза, че европейското единство не може да замени трансатлантическото партньорство или да защити Европа.

Крим стана част от Русия, след като огромното мнозинство от полуострова гласува на референдум на 16 март 2014 г. (приблизително InoTV).

 

 

https://pogled.info

Станете почитател на Класа