"Тук имаме едно правило - не говорим. Въобще" - Най-странните AirBnb истории

Споделената икономика отдавна е тук и по нищо не личи да има дори някакви наченки на отминаване. Споделеното пътуване, споделените апартаменти... и приложения за това.

Колкото повече навлизат в обществото обаче подобни приложения като AirBnb, UBER, Lyft и тем подобни, толкова повече странни и дори стряскащи истории за тях се появяват. Достатъчно много вече са делата за сексуален тормоз и дори изнасилване от шофьори на компаниите за споделено пътуване, а все повече гости в апартаменти от AirBnb се оплакват от нерегламентирани камери за наблюдение, сложени на странни места - в спалнята, точно срещу леглото, или под душа...

Затова зачестяват и странните истории, особено от апартаменти, предоставени за споделяне през AirBnb. От Vice събират няколко от тях.

"Събудих се в 7 часа сутринта с крясъка на нашия домакин: "ОГЪН!""

Отидох в Ню Йорк през август за работа и имах резервиран Airbnb в Горен Уестсайд. Наистина не знаех какво да очаквам. Работих цял ден и пристигнах в апартамента чак след 22.30 ч. Отвън беше една голяма кафява сграда. Собственичката ме посрещна на вратата и ми каза да бъда много тиха. Помислих си, че е нормално, наистина вече беше късно.

Тя ме поведе по едни черни стъпала към вратата и ми каза: "Тук имаме едно правило: да не говорим. Въобще. Смятаме, че това осигурява по-добра атмосфера на спокойствие в апартамента. Ако трябва да се обадите или да говорите, моля, отидете до тоалетната."

Тя ме заведе до стаята и посочи леглото. Погледнах надолу и по пода имаше седем матрака със седем спящи върху тях австралийски пътешественици. Помислих си, че халюцинирам. Снимките в сайта казваха, че това е "апартамент с отворен план" и от тях нямаше никакви признаци, че ще бъда обграден от всички страни с момчета в жилетки. "Имате завеса за личното ви пространство", прошепна тя. "Завесата" всъщност беше просто чаршаф, който висеше от лявата страна на леглото и можеше да бъде прикован вдясно. На всичкото отгоре въпросният чаршаф беше с размерите на голяма калъфка за възглавници. Прикриваше само лицето и гърдите ми.

Мислех да я попитам шегува ли се с всичко това, но така или иначе бях смъртно уморена и просто припаднах на леглото.

Сутринта се събудих в 7 часа от крясъка на нашата домакиня "ОГЪН!" Тя беше видяла запалена свещ и разбирайки що за голяма опасност от пожар представлява тя, се беше паникьосала. Пламъкът угасна, още щом свещта удари пода, а червен восък се разплиска навсякъде по стените, докато домакинята ни седеше на пода и плачеше истерично.

Аз надигнах глава над калъфката ми за лично пространство и я видях да седи на пода със скръстени крака как се опитва да отчопли парче восък от чифт обувки.

Честно казано, изглеждаше като във филм на ужасите - все още беше тъмно и само тя беше осветена от ивицата светлина от фенерчето на телефона й.

Станах, опаковах набързо багажа си и тръгнах да си ходя, но тя ме пресрещна хлипайки: "Аз... съсипах ... Ню ... Йорк ... за ... теб?" Отвърнах й "Не! Разбира се, че не!"

Взех си нещата и оставих ключа на масата. По-късно поисках да ми върнат парите. Направиха го в рамките на 12 часа. Не си представям да съм била първата, нито, че ще бъда последната, която ще направи това.

Сам, 28 години.

"Върнах се и видях, че собственикът носи моите чорапи"

Отидох на почивка сама във Флоренция за една седмица. Airbnb апартаментът беше достатъчно приятен - стандартен италиански апартамент с големи прозорци и балкон и т.н., така че бях доволна, че съм там. Домакинът също изглеждаше мил, просто учтив човек в 30-те си години.

Но тогава започнах да забелязвам дребни неща, като например чантата ми да се движи от едната страна на леглото към другата или нещата в моята стая си сменят местата, без да съм ги местила.

Помислих, че просто съм забравила нещо, така или иначе ценните ми неща, паспортът и парите бяха постоянно с мен... Но после една вечер се върнах и забелязах домакина да ми носи чорапи? Бяха шарени - розово и синьо. Бях ги купила от един малък магазин в Сейнт Айвс, така че определено бяха моите.

Леко неудобно и с опит да звучи шеговито, го попитах "Ъъъ, това не са ли моите чорапи?" Той започна да се държи като изненадан и си измисляше някакви извинения, че ги е намерил зад леглото си и предположи, че са негови. Изпра ги и ми ги върна.

Пропуснах това покрай ушите си. Каквото и да е, все пак са само чорапи. Може човекът да си ги е харесал просто. Но после започнаха да се случват и други неща.

Една вечер се върнах след бар в апартамента и няколко от тениските ми бяха извън чантата ми, а бялата ми жилетка липсваше. Тъй като бях леко пияна, действах директно и го попитах. Той ми отговори нещо от сорта на това дали не искам да бъдат изпрани. Отговорих му, че благодаря, но няма нужда да ми пипа дрехите.

Той не направи нищо повече след това и двамата се разбирамхе добре, като се избягвахме до края на престоя ми.

Оставих честно ревю, казвайки че мястото е хубаво, но собственикът ми пипа дрехите. Той отговори, че каза, че съм лъжкиня и параноичка. Цялото нещо беше наистина странно.

Габриел, 24 години.

""О, Осама бин Ладен. Той е баща ми!", каза тя."

И така, оказах се в airbnb апартамента на тази жена. Мястото имаше добро излъчване, снимка на Бьорк на стената на тоалетната, много хубава колекция от плочи... Започнахме да говорим именно за плочите. Тя ме покани в хола си и ми показа снимките по стените - Бъди Холидей, Ейми Уайнхаус... А след това погледнах над пианото и въпреки че знаех чий портрет виждам, попитах кой е това.

"О, това е Осама бин Ладен. Той е баща ми!", каза тя.

Попитах я как знае това и тя ми отговори, че радиото й е казало, след като той е починал. След което ме предупреди да остана вътре в апартамента по време на почивката ми, защото атаката идвала.

На следващия ден я видях как слуша пет различни радиостанции, пуснати до дупка от различни радиа, разположени в различни части на апартамента, докато тя е във ваната. А после се качи в леглото ми. Това вече ми дойде прекалено. Не знаех какво да правя. Затова и в крайна сметка си тръгнах. На раздяла й казах, че може би трябва да се обади на някого в понеделник. Опитах се да помогна, но усещах, че и идея си нямам какво да направя.

Шон, 24 години

"Той каза: "НЕ гледай в черната торба под леглото""

Преди 3-4 години отидох с една приятелка на почивка в Бризбейн. Собственикът на апартамента беше един човек на около 40 години. Ние бяхме отседнали в спалнята му, докато той спеше на дивана в хола, което беше доста странно... Но си помислихме, че просто използва апартамента като начин да печели пари.

Когато ни показа в стаята си, той каза: "Добре, момичета можете да спите в моята стая... но НЕ гледайте в черната торба под леглото, каквото и да правите."

Той беше имал достатъчно време да отиде и да извади тази черна чанта, преди да пристигнем, но целенасочено я беше оставил там, където да можем да погледнем какво има вътре.

Естествено, веднага щом той излезе, ние надникнахме в черната чанта. Вътре имаше латексово облекло с маска, каишка за врата и камшик... Факт, всеки с вкусовете си, но той беше оставил чантата там, а след това ни каза целенасочено да не гледаме в нея, сякаш ни предизвикваше да го направим...

Освен това се държеше ревниво, когато му казахме, че отиваме да се видим с приятели. Очаквано се и изнесохме по-рано от уговореното.

Хейли, 25 години.

"Мивката беше пълна с мокра, мръсна паста"

Заедно с бившия ми дадохме под наем стая в AirBnb на няколко младежи на по 21 години. Тъкмо вече щях да отида да прибера ключовете в уречения ден, когато ги заварих тотално нафиркани. Когато се появихме, очите им пиянски червени, а къщата беше мръсна и разхвърляна - навсякъде беше пълно с празни бутилки евтино вино.

В къщата беше пушено и по пода се въргаляха угарки от цигари, като след това и 20 ароматизатора за въздух не успяха да свършат работа. Междувременно леглото беше покрито със странни кафяви петна, за които с бившия ми се надявахме, че са от шоколад, макар че...

А най-странното беше, че мивката беше пълна с мокра, мръсна паста.

Беше ужасно. Те трябваше да ни платят 500 долара за всички неща, които трябваше да поправим, след техния престой.

Станете почитател на Класа