Ройтерс/Ипсо: 44% от пълнолетните американци смятат, че трябва да има импийчмънт на Тръмп

Сред обръщащите внимание, 41 процента заявяват, че в резултат на излушванията сега "подкрепят в по-голяма степен" импийчмънта на Тръмп

Предаваните по телевизията изслушвания, започнали тази седмица в Камарата на представителите на САЩ, не изглежда да са повлияли на нагласите на американците към президента Доналд Тръмп.

Обществената подкрепа за импийчмънта му остава, каквато беше преди и след показанията на първите изслушани американски дипломати, предаде Ройтерс.

Според проучването на Ройтерс/Ипсос, което е направено онлайн от четвъртък до петък сутринта, 44 процента от пълнолетните американци смятат, че трябва да има импийчмънт на Тръмп, а 40 на сто, че не трябва. При подобно изследване по-рано през седмицата на това мнение бяха 45 процента, а 42 на сто бяха против.

Според проучването на Ройтерс/Ипсос около 68 на сто от американците казват, че следят изслушванията. От тях 28 процента казват, че гледат или слушат преките им излъчвания. Около 25 на сто не обръщат никакво внимание на процедурата по импийчмънт в Конгреса.

Сред обръщащите внимание, 41 процента заявяват, че в резултат на излушванията сега "подкрепят в по-голяма степен" импийчмънта на Тръмп, а 25 на сто казват, че в резултат на изслушванията сега "подкрепят в по-малка степен" импийчмънта. Тези констатации в съчетание с наблюдаваната като цяло липса на промяна в общественото мнение по въпроса подсказват, че досега изслушванията по-скоро са дали аргумент на хората да затвърдят мнението си за или против импийчмънта.

13,8 милиона души са проследили по телевизията първия ден от публичните изслушвания по разследването за импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Компанията "Нилсен" съобщи, че 10 различни телевизионни канала са предавали изслушванията на живо или са излъчвали записи от тях. Каналът "Фокс нюз" е бил най-гледаната телевизионна мрежа, въпреки че водещите в най-гледаното време постоянно иронизират разследването, предаде БТА.

Припомняме, че за първи път през последните две десетилетия изслушванията в Камарата на представителите по разследването за импийчмънт срещу президента протекоха публично. По американските телевизии бяха излъчени свидетелствата на двама дипломати за отношенията на Тръмп с Украйна.

Двама високопоставени американски дипломати говориха в продължение на повече от 5 часа в Долната камара на Конгреса за искането на Тръмп Украйна да разследва неговия опонент демократ Джо Байдън.

"Станах свидетел на странна комбинация от обнадеждаващи, смущаващи и обезпокоителни обстоятелства", каза американският шарже д'афер в Украйна Уилям Тейлър.

Американският висш представител в Киев Бил Тейлър пък заяви пред конгресмените, че държавният глава е обвързал ключова военна помощ и посещение в Белия дом с разследване срещу Байдън и сина му.

"Намирам за абсурдно да задържаш помощ в областта на сигурността заради подкрепа за политическа кампания", коментира Тейлър.

Той разказа, че негов сътрудник чул през лятото разговор на Тръмп с американския посланик в Европейския съюз Гордън Сондланд и попитал какво мисли президента за Украйна.

"Посланик Сондланд отговори, че президентът Тръмп е загрижен повече за разследването на Байдън, отколкото за Украйна", заяви Тейлър.

"Въпросите, които възникват в това разследване за импийчмънт, са дали Тръмп е искал да се използва уязвимостта на страна съюзник и да прикани Украйна да се намеси в нашите избори", добави председателят на Комисията по разузнаване в Камарата на представителите Адам Шиф.

От своя страна републиканците описват твърденията като основани на слухове. Според тях Украйна така и не е предприела въпросното разследване, но е получила финансовата помощ, което означава, че американската администрация не е извършила нищо нередно.

Доналд Тръмп отхвърля твърденията на двамата дипломати. Макар и раздразнен, той каза, че не е гледал и една минута от първите публични изслушвания.

 

 

Станете почитател на Класа