Инфлацията във Великобритания удари дъното

По-евтините газ и електроенергия сведоха инфлацията във Великобритания до най-ниските й нива от почти три години през миналия месец. Това даде на премиера Борис Джонсън възможност малко да си отдъхне след разочароващите икономически данни от последните дни, съобщава Bloomberg.

 

 

Националната статистическа служба съобщи в сряда, че потребителските цени са се повишили с 1,5% на годишна база, което бележи най-ниския ръст на показателя от ноември 2016 г. насам. Това се случва, след като беше въведена нова максимална цена на енергията. Базовата инфлация, която изключва цените на волатилните продукти, остава на ниво от 1,7%

Цифрите може би ще бъдат използвани в кампанията на консерваторите за парламентарните избори на 12 декември, като доказателство, че жизненият стандарт продължава да се повишава въпреки несигурността около Brexit.

Сегашните данни следват излезлите такива по-рано тази седмица, показващи забавяне на ръста на заплатите и намаляване на работни места на фона на най-слабия икономически растеж от почти десетилетие.

Цените на газта и електроенергията са спаднали с 4,4% между октомври и септември и с 1,9% на годишна база. Регулаторът Ofgem изчислява, че новата максимална цена на енергията ще спести на около 11 милиона души средно 76 британски лири годишно.

Ефектът от падащите цени на енергията е частично компенсиран от цените на дрехите и обувките, които са нараснали с 1%. От статистическата служба на Великобритания заявиха, че инфлацията би останала на нивото от 1,7% от септември, ако се изключи влиянието на цените на енергията.

Що се отнася до продукцията на петрол в страната, цените на суровините отбелязват най-големия си годишен спад от април 2016 г. насам.

Цените на жилищата в Англия и Уелс са се повишили през септември с 1,3% на годишна база. Но въпреки това, поради силното влияние на несигурността около Brexit, цените на жилищата в Лондон са спаднали с 0,4%.

Цените на жилищата в британската столица са спаднали с 5,1% от техния пик през юли 2017 г.

 

 

Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа