Великобритания засега остава без свой еврокомисар

Говорителят на новоизбраната Европейска комисия потвърди, че е получил уведомително писмо от британския премиер Борис Джонсън

Британското правителство е писало до следващия председател на ЕС Урсула фон дер Лайен, за да я информира, че няма да номинира евркомисар за екипа ѝ преди изборите на Острова на 12 декември, съобщава БНР. 

Говорителят на новоизбраната Европейска комисия Ерик Мамер потвърди, че е получил писмо от британския премиер Борис Джонсън, в което той я уведомява за това.

„Потвърдихме пред ЕС, че предизборните правила посочват, че Великобритания обикновено не прави номинации за международни назначение в този период“, заяви днес представител на британските власти.

Отделно източници от ЕС заявиха пред АФП, че правните рамки допускат следващата ЕК да започне работа без британски комисар.

Комисията на Фон дер Лайен се надява да започне работа от 1 декември, след като не успя да направи това на 1 ноември заради отхвърлените от Европарламента кандидат-комисари от Франция, Унгария и Румъния.

 

 

 

Станете почитател на Класа