БРИКС носи шанса за промяна в световен мащаб, докато САЩ и ЕС са обсебени от вътрешни битки

Провежда се срещата на върха на БРИКС, която е шанс за участниците да рестартират глобалната програма за подобряване на собствените си икономики и да застанат на международната сцена, докато САЩ и ЕС са изправени пред собствените си вътрешни борби.

 

Срещата на върха в Бразилия на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка (БРИКС) в Бразилия, поставя в светлината на прожекторите една различна група от силно населени държави, в момент когато западните сили са най-нестабилни от години.


Това е среща на „аутсайдерите" на този свят. Неудобният отряд. Те са палавите деца и просто обикновената страна на глобалната площадка. Те са големи, влиятелни играчи в техните собствени региони, но не са добре дошли на челната маса на световните финансови институции, където Европа и САЩ владеят и ревниво пазят своите места.


Разбира се, те имат икономически проблеми, за които да говорят, както изглежда – това е основна точка на срещата на върха в Бразилия, но геополитиката е наистина там. Това е голямото догонване и шанс да се сравняват с все по-разпадащия се Европейски съюз и все по-изолационистките САЩ.


Китай е в средата на разгръщане на своята масивна инициатива „Пояс и път на коприната", разпространявайки инвестиционна любов по целия свят. Русия успя да предприеме недопустимата доскоро стъпка за дипломатическо навлизане в Близкия изток, Индия говори за изключително разнообразни 1,3 милиарда души, а Южна Африка има тежестта на целия африкански континент на раменете си, заедно с всички очаквания, които това носи.


А Бразилия? Бразилия играе домакин. Това е игра на запален бегач за президента Жаир Болсонаро и всички погледи ще бъдат насочени към него, надявайки се той да направи по-добър ход от неговия първи поход на световната сцена на Световния икономически форум в Давос през януари. Грубият бивш капитан от армията, не спечели никакви възторжени отзиви за кратката си реч там, която продължи само шест минути от отпуснатите 45, а този път той има и Лула да Силва, неговия политически съперник, току-що освободен от затвора, наблюдаващ всеки ход от кулоарите. Не е никак удобно.


И така, докато техните икономики все още не са първокласни и може да има индивидуални затруднения и приоритети за тези нации, те споделят своя аутсайдерски статут и това е мощна връзка, но това не е всичко в този не толкова джентълменски клуб. Те със сигурност могат да намерят допълнителна обща позиция в работата на своята Нова банка за развитие, наред с бизнес съвета на БРИКС, те могат да разгледат потенциалните ефекти от търговския протекционизъм и достъпа до американския пазар, могат да се справят с цифровото разделение, а Китай, по-специално, има много за споделяне в иновациите.


Нациите от БРИКС представляват 42 процента от световното население и ако успеят да намерят начин поне частично, ефективно да се справят с проблемите, които влияят върху способността им да увеличават БВП - образованието, сигурността, промените в работната ръка, проблеми с климата и държавния дълг - тогава те ще се сблъскат с перспективата да могат да защитят своите икономики от сривовете на световната икономика, позволявайки по-динамичен отговор на проблемите, когато възникнат.


С държавите от БРИКС в Бразилия, останалата част от земното кълбо наблюдава и се чуди, така ли ще са нещата занапред? ЕС и САЩ изглеждат толкова заловени в капана на машинациите по собствените си вътрешни работи, че нямат време или склонност да се справят с глобалните проблеми в по-широк мащаб.


Тази среща на върха е фантастична възможност за БРИКС да имат тежката дума за глобалната посока на пътуване. Не бива да я пропилеят.

Станете почитател на Класа