Бездомните в Германия се увеличават

Германия представлява повече от една четвърт от икономическата продукция на ЕС и е описвана от всички като „икономическа мощ". Но зад заглавията бездомните се увеличават и рецесията настъпва.

 

Броят на бездомните в Германия нарасна с над четири процента между 2017 и 2018 г., разкри нов доклад на Федералната асоциация за помощ на бездомни хора (BAGW) в понеделник. Около 678 000 души са били без постоянно настаняване миналата година, спрямо 650 000 през 2017 г. От тях 41 000 спят направо на улицата.

 

Въпреки че на икономическият успех на Германия бе приписано спасяването на по-слабите икономики в еврозоната като Гърция, Испания и Ирландия по време на голямата рецесия, неравенството на богатството в Германия се покачиха бързо през това време. Сред изоставащите от просперитета в Германия са работници от други държави от ЕС, бежанци и мигранти, сред които миналата година процентът на бездомност се е повишил с шест пункта в сравнение с ръст от един процент за местните немци.


BAGW препоръчва на правителството да изгражда по-достъпни жилища, като оценява, че всяка година са необходими между 80 000 и 100 000 нови апартамента и още 100 000 частни къщи на достъпни цени.


Но германското правителство може би не е в състояние да помага още много дълго. Икономическият растеж на страната се забавя тази година, с излизането на най-новите официални данни, които карат някои икономисти да предскажат предстояща европейска рецесия.


Прогнозите за икономическото свиване на Германия все още са само прогнози. За бездомното население в страната най-голямата заплаха вероятно са спадащите температури. Миналата зима най-малко девет бездомници загинаха в студеното време. С повече бездомни по улиците тази година тази трагедия скоро може да се повтори.

Станете почитател на Класа