Иран откри 53 млрд. барела нов нефт

Огромно нефтено находище, съдържащо приблизително 53 милиарда барела суров нефт е открито в Иран, обяви президентът Хасан Роухани.

Това е находка, която може да даде тласък на икономиката на страната на фона на строги американски санкции, твърдят анализаторите.

И нищо чудно: това са 3 трилиона долара по сегашните цени на лекия суров петрол.

Нефтеното находище в югозападен Иран се простира на площ от 2400 кв. км в провинция Хузестан и е на дълбочина около 80 метра, според иранския лидер.

Това ще бъде второто по големина нефтено находище в страната, след това в Ахваз, което съдържа приблизително 65 милиарда барела.

 

 

“Това е малък подарък от правителството за народа на Иран”, добави президентът, цитиран от Agence France-Presse (AFP).Иран, който е член-основател на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК), понастоящем е оценил доказаните си запаси от суров нефт на 155,6 милиарда барела, според енергийния гигант BP. Новите открития биха добавят около 34% към общите резерви на страната.

Американската администрация за енергийна информация (EIA) класира Иран като четвърти по големина по запаси от нефт и втори по големина – на газ. Ако размерът на новите запаси от петрол се окаже точен, това би издигнало страната до третото място, точно под нейния регионален враг Саудитска Арабия. 

 

 

19MIN.BG

 

Станете почитател на Класа