Тръмп отмени плана си да проведе срещата на Г-7 в своя голф клуб в Маями

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви този уикенд, че луксозният му хотел, разположен в Маями, няма да бъде домакин на Г7 през 2020 г. Президентът, който до преди няколко дни считаше голф игрището като място за събитието, обвини медиите и демократите, че е трябвало да променя плановете си.


"Поради на лудостта на медиите и демократите, както и заради ирационалната враждебност, ние вече няма да считаме Тръмп Нешънъл Дорал Маями за домакин на G7 през 2020 г.", написа обитателят на Белия дом в Twitter, гарантирайки, че ще се търсят други варианти.


"Мислех, че правя нещо много добро за страната ни", каза Тръмп в друг туит, обяснявайки, че " комплексът е разположен на стратегическо място и има огромни бални и заседателни зали".


"Аз бях готов да направя това без никаква печалба или, ако законът позволява, на нула цена за Съединените щати", подчерта той, като отново обвини медиите и политическите си "партньори".


Изявленията се появяват, след като шефът на временния кабинет на Белия дом Мик Мулвани обяви миналия четвъртък, че срещата на върха на групата от седемте лидери на най-развитите нации ще се проведе в гореспоменатия туристически комплекс, който е собственост на президента Тръмп, припомня Ройтерс.


Предложението предизвика някои политически групировки, защото в Конституцията на САЩ съществува клауза, която забранява на правителствените служители да получават икономически облаги от чуждестранни и национални правителства без одобрение от Конгреса.


Президентът на Камарата на представителите Нанси Пелоси и други депутати от Демократичната партия разкритикуваха избора и заявиха, че ще предизвикат разследване, когато Тръмп за първи път повдигна идеята през август.


От своя страна президентът потвърди позицията, че не участва в бизнеса си, откакто пое президентството на Съединените щати и че неговите деца са отговорни за ежедневните операции.

Станете почитател на Класа