Дутерте към нов шеф на полицията: „Свободен сте да убивате всички“

Президентът на Филипините, Родриго Дутерте, даде противоречиво указание на полицай, наскоро назначен в централния град Баколод, да "започне да убива" в новата си юрисдикция, както каза самият президент пред бизнес лидерите в Манила.


Дутерте обясни в речта си, че градът е "много засегнат от проблема с наркотиците ", поради което той е назначил там подполковник Джови Еспенидо за заместник-директор по операциите.


"Казах: Отидете там и вие сте свободен да убивате всички. Започнете да убивате там ", каза президентът.


Еспенидо е известен с водещите смъртоносни операции срещу политиците, свързани с наркотрафика. През 2016 г., когато бе шеф на полицията в град Албуера, кметът Роландо Еспиноса беше убит в килията си от полицейски служители. През 2017 г., след като Еспенидо беше преместен в град Озамиз, кметът Рейналдо Паройног-старши, съпругата му и още няколко души бяха убити при серия полицейски нападения.


Бъч Олано, директор на Amnesty International във Филипините, го обвини в изявление, че „явното и продължаващо подбуждане на Дутерте да се убива е причинило хиляди извънсъдебни екзекуции и други нарушения на човешките права и това кръвопролитно стимулиране трябва да приключи веднъж завинаги, като се започне с най-високите нива на правителството и особено със самия президент".
През юли Съветът на ООН за правата на човека гласува за разследване на предполагаемите нарушения на правата на човека, извършени от правителството на Дутерте като част от „войната срещу наркотиците".
Според данни на властите около 6 600 души са загинали при полицейски операции, свързани с трафика на наркотици във Филипините, откакто Дутерте встъпи в длъжност през юни 2016 г.

Станете почитател на Класа