Модерната парична теория

На eдва 16-годишна възраст шведската активистка Грета Тунберг се превърна в най-известния глас в защита както на планетата, така и на правата на своето поколение. „Откраднахте мечтите ми и детството ми“, каза тя на световните лидери на срещата на върха в ООН миналия месец.

Отсам Атлантическия океан 17-годишният Джейми Марголин също прави заглавия относно екологичните и социалните разходи, които се налагат на младите хора. 

Аз съм на същата възраст, но се притеснявам за много по-малко видимия начин, по който просперитетът се краде от поколението Z - младите хора до около 25 г., пише за Financial Times Лейла Уинстън, ученичка в Bishop Strachan School в Торонто, Канада.

Подкрепени от все по-популярните идеи на Модерната парична теория (МПТ), политиците рискуват наказателен данък върху поколението Z под формата на високи инфлационни нива в бъдеще.

 

Модерната парична теория е заплаха за младото поколение

 

Парите, които правителството печата, са на теория държавен дълг. То обаче няма как да изпадне в забава по този дълг, нито трябва да събира данъци, за да го изплати, тъй като, както декларира МПТ, винаги може да отпечата повече пари. Единственият проблем при разширяването на паричното предлагане за обслужване на нуждите на поколенията X (родените в периода 1965-1980 г.) и Y (1980-1995 г.) е възможността за повишаване на инфлацията.

Икономистът и водещ защитник на MПT Стефани Келтън смята, че вместо да се притесняват откъде да намерят пари, правителствата трябва да бъдат съсредоточени върху начина, по който ги харчат. Повечето икономисти са съгласни, че средствата, изразходвани за повишаване на производителността - например чрез подобряване на инфраструктурата или образованието - ще са от полза както за настоящите, така и за бъдещите поколения. Но правителствата нямат звездна репутация, че влагат парите по най-продуктивните начини. Независимо от предназначението им, отпечатването на повече и повече пари ще доведе до проблеми.

MПT придоби известна инерция, тъй като през последното десетилетие развитите страни имат постоянно ниска инфлация, въпреки че много правителства се ангажират с голямо дефицитно разходване. Централните банкери и икономистите са объркани от това и се опитват да намерят обяснение.

Един от факторите, които се посочват, са ниските разходи за производство на стоки в Китай и други развиващи се страни. Други фактори са ниският прираст и застаряващото население в развитите страни, които в комбинация водят до слабо търсене. Но не може да се приеме, че ниската инфлация ще продължи вечно.

Историята показва, че прекомерните разходи, водещи до по-голям бюджетен дефицит, в крайна сметка ще предизвикат сериозна инфлация. Привържениците на MПT изглежда са забравили това и не изглеждат много притеснени от заплахата, че инфлацията може да излезе извън контрол.

Хиперинфлацията е много разрушителна. Спестяванията на хората губят стойност, банките могат да спрат да отпускат пари, а новите банкови депозити могат да се свият.

Инфлацията може да бъде овладяна чрез повишаване на данъците, намаляване на държавните разходи или увеличаване на лихвите. Но и трите намаляват съвкупното търсене и заплатите, което води до по-нисък жизнен стандарт на населението. Следващото поколение може да плати за прекомерните разходи на предходното.

Как ще мога да си купя жилище след десетилетие, ако безразсъдното печатане на пари препятства тегленето на ипотека и ерозира моите спестявания? Как ще мога да създам семейство, ако публичните ресурси и социалните услуги са намалени в резултат на действия на правителството за борба с нарастващата инфлация? Как ще започна бизнес, ако цената на началния капитал стане непосилна?

Благодарна съм на г-ца Тунберг, че отвори очите на света за заплахата, която климатичните промени представляват за нашето бъдеще. Може би аз мога да бия тревогата за потенциалната заплаха от MПT, без да се налага да плавам през Атлантика. Предпочитам да си пестя парите: вече ме ограбват.

Най-просто казано, MПT твърди, че правителството може да отпечата толкова пари, колкото е необходимо, като се има предвид, че единствено има власт над хазната. Например, ако правителството на САЩ се нуждае от пари за изграждане на пътища и хазната му е празна, привържениците на МПТ биха предложили то просто да вземе от американския монетен двор няколкостотин милиона. Какво лошо може да има в това?

 

Петър Нейков

Станете почитател на Класа