Лех Валенса: Русия е нужна на целия свят, това е прекрасна страна

Изказвайки се на форум в Прага, Лех Валенса критикува партията „Право и справедливост“, която спечели изборите в Полша. Според него тази партия се състои предимно от демагози и популисти. И това не е само проблем на Полша, защото „демагозите излагат на риск целия Европейски съюз“. Говорейки за Русия, Валенса подчерта значението на страната за целия свят и отбеляза, че тя се промени много в последно време.

В Полша популисти и демагози дойдоха на власт. В този популизъм те раздават всичко възможно и по този начин подкупват масите. А атмосферата допринася за това.“, каза бившият полски президент Лех Валенса на международната конференция Форум 2000 в Прага. „Ние предоставихме на тези демагози и полулисти поле за действие и те провъзгласяват тази демагогия и печелят“, аргументира се лидерът на движението „Солидарност“.

Бившият глава на полската държава също отбеляза, че в момента демокрацията е в криза, за което той предупреждаваше още преди 20 години: В демокрацията мнозинството печели, а днес мнозинството не гласува. И къде е демокрацията?“

"След 10-20 години само тези, които трябва да бъдат избрани, ще отидат на урните, а останалите хора няма да отидат", смята Валенса. Той също така призова гражданите да се организират по-добре. "Старите партии не са подходящи за нашето време", заяви той.

В същото време бившият президент изрази загрижеността си за бъдещето на Европейския съюз. Той е убеден, че реформаторите и достойните хора трябва да се борят с аргументи. „Демагозите застрашават Европейския съюз, но тогава къде ще се договаряме?“, пита политикът.

В отговор на въпрос за Русия Лех Валенса започна да хвали промените, които се случват в тази страна. „Русия се промени толкова много, че не мога да я позная, но днес това е твърде малко. Това, което правят руските демократи, е добро, но трябва да се прилага по-активно и по-солидарно. Целият свят има нужда от Русия, това е прекрасна страна.“, обобщи Лех Валенса в рамките на международната конференция „Форум 2000“ в Прага.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа