Пентагонът ще окаже натиск върху НАТО да предприеме действия срещу Турция за операцията в Сирия

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви, че следващата седмица ще се срещне със своите съюзници по НАТО, за да ги притиска с "дипломатически и икономически мерки" за отговор на военното нахлуване на Турция в Сирия.


"Следващата седмица ще посетя НАТО в Брюксел, където смятам да оказвам натиск върху другите ни съюзници в НАТО за предприемане на колективни и индивидуални дипломатически и икономически мерки, в отговор на тези гнусни турски действия", се казва в изявлението му.


Еспер заяви, че военните действия, проведени от Анкара, са "ненужни и импулсивни", което може да доведе до възраждането на Ислямска държава.


"Президентът Ердоган носи пълна отговорност за възможното възобновяване на ИД, за евентуалните военни престъпления и нарастващата хуманитарна криза", каза Еспер. Той също така приписа на Турция „отговорността широко разпространените жертви, бежанци, унищожаване, несигурност и нарастваща заплаха за американските военни сили".


Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп вече беше разрешил чрез съобщение налагането на санкции срещу членове на турското правителство, както настоящи, така и бивши, които допринасят "за дестабилизиращите действия на Турция в североизточна Сирия. "


Тръмп също каза, че митата за стомана отново ще бъдат увеличени до 50% и че той ще спре преговорите за търговска сделка на стойност 100 000 милиона долара с Турция.


Въпреки че, като член на НАТО, Турция е защитена от едностранни санкции на този орган, страни като Франция и Германия са спрели продажбата на оръжие на нацията. Европейският съюз, от своя страна, "единодушно осъди турската военна операция в Сирия ", като призова членовете на блока да спрат доставката на каквото и да е оръжие за Анкара.


Миналата седмица Реджеп Тайип Ердоган заяви, че няма да прекрати операцията срещу кюрдите в Сирия, въпреки заплахите от други страни и подчерта, че атаката на Турция не е насочен срещу кюрдите като народ, а срещу милициите им, считани за терористи.

Станете почитател на Класа