Когато шпионката е опасна за обитателя

В края на август, както бе съобщено сега, японската полиция арестува 40-годишен мъж в град Фукуока - Барио Минами - който преследвал жена до нейния апартамент, за да я шпионира в дома, където живее. След като го задържали по съобщения за подозрителна активност на този етаж, агентите открили, че той има монокъл, с който шпионира жертвата си през шпионката на вратата й.


Мъжът се почувствал привлечен от жената, когато я видял на близката транспортна спирка. Той решил да задоволи любопитството, отприщено от обекта на неговите желания и за това прибягнал до този необичаен метод. Както по-късно той признал през септември, вече арестуван, пред вестник „Маничи Шимбун", процедурата научил от YouTube и други уебсайтове.


Освен че шпионирал „владетелката на сърцето му", тайният почитател се опитал да направи снимки на въпросната дама, като нагласил цифров фотоапарат към своя монокъл, но забравил да постави картата с памет. Благодарение на това той избегнал поне обвиненията за нарушаване на личния живот, установени с местно постановление за предотвратяване на неудобства.


За щастие, в проведения съдебен процес, той постигнал споразумение с жената и на 26 септември прокуратурата в Фукуока решила да не го преследва. Мъжът се разкаял и признал, че е направил „нещо непростимо".


Събитието отприщи друга тема в Япония. Фактът, че шпионката на вратите може да послужи не само за проверка кой е отвън, но и за да бъде наблюдаван обитателят от там - с използването на монокъл - какво става вътре, не е нов и достатъчно информация за него е достъпна в интернет, където подробно е описано как се реализират подобни случаи. Както полицията, така и японските експерти по превенция на престъпността настояват за мерки за защита на личния живот и избягване на жертви на този вид шпионаж.


Но да се предпазите от подобни нахлувания в личното ви пространство не е толкова сложно. Ако шпионката няма фабрично монтиран капак, достатъчно е да я покриете с каквото и да е - с парче картон, или с лепяща лента.

Станете почитател на Класа