Путин: "Опитът на НАТО да неутрализира стратегическите ядрени способности на Русия е обречен на неуспех"

Преди президентът на Русия Владимир Путин да направи официално посещение в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), той даде в Сочи интервю за няколко медии, в което обсъди целите на посещението и различни въпроси от глобално значение.


Според руския президент перспективите в Сирия показват видимо подобрение, което се отразява във възприемането на сирийския народ на правителството на Башар ал Асад.


"Днес хиляди хора се завръщат по домовете си. Връщат се от чужбина и от други провинции на Сирия. Това е ясен знак, че хората се доверяват на настоящата ситуация, вярват на гаранциите на държавата", каза президентът.


Путин се радва, че "сирийците се отнасят с руските военни и руската военна полиция по положителен и уверен начин", които целят да подкрепят Дамаск за предотвратяване на разпространението на тероризма.


"Що се отнася до Сирия, ние отидохме там, за да подкрепим законното правителство, повтарям, легитимното правителство", припомни руският президент. "Не можехме да допуснем терористите да проникнат на територията на Русия", добави той.


В тази връзка той изтъкна, че " всички сили, разположени в Сирия, нелегално трябва да напуснат", и посочи, че това е приложимо и за Русия, в случай че законното ново правителство поиска това.


От друга страна, руският лидер припомня, че ситуацията в Сирия е напреднала към решение чрез политически средства благодарение на създаването на така наречения Конституционен комитет, организиран от Русия, Турция и Иран, и че той скоро " ще направи първите стъпки в рамките и под егидата на ООН ".


"Дори най-лошият мир винаги е по-добър от добра война", каза държавният глава, който изрази убеждението си, че "е време Сирия да стане част от арабското семейство, да се присъедини към Арабската лига ".


Преди посещението си на 15 октомври в Саудитска Арабия - първото, което той прави от 2007 г. насам, Путин се позова на нападението срещу саудитските рафинерии миналия месец, като заяви, че е получил искане от престолонаследника Мохамед бин Салман за участие при разследването на действията.


"Казах да. Докато не се изясни кой стои зад този акт, не е удобно да се посочват виновниците", каза руският лидер, като заяви, че разузнаването на неговата страна няма никакви улики за произхода на нападението. "Дори и да не вярвате в това, ние не знаем", каза президентът на един от интервюиращите.


Осъзнавайки, че редица държави включително Саудитска Арабия, посочват Иран като най-вероятно отговорен за настъплението, Путин засегна въпроса на неотдавнашната среща с иранския президент Хасан Рохани. "Точно това ми каза той: Иран няма нищо общо с тези атаки", каза той.


Освен това той посочи, че „ако някой планира да повлияе на пазара на петрол по този начин, целта му не е постигната", и подчерта, че „подобни действия не са от полза за никого, включително за тези, които ги подготвят и извършват".


След като беше попитан от кореспондента на саудитския канал дали Русия ще се присъедини към страните, които осъждат нападението срещу рафинериите, в случай, че бъде разкрито, че виновникът е Техеран, Путин повтори, че Москва осъжда "такива действия, независимо от това кой стои зад тях. Не може да има друго тълкуване", заключи той.


Русия представи инициатива за създаване на система за колективна сигурност в района на Персийския залив, която, въпреки че е посрещната от някои с неверие, се разглежда от Путин като полезна възможност за страните да се сближат. "Знаете ли, понякога важното са не са самите преговори, а ръкостискането. Това вече означава много", каза той.


В същия дух президентът отхвърли всяка възможност Москва да повлияе по някакъв начин на Техеран. "Русия никога не се съюзява с никого срещу трети страни. Ние изграждаме двустранни отношения, които се основават на положителните тенденции, породени от нашите контакти; не се стремим да създаваме съюзи срещу никого", заяви президентът.


Русия и Иран не са само съседи, подчертава Путин, " Ислямската република е велика регионална сила с древна и дълбока култура и нейните различия или спорове с други държави трябва да бъдат решени чрез диалог".


"Аз не обявявам кое е законно и кое не, но велика сила като Иран, която остава на тази територия в продължение на хиляди години, не може да пропусне да има свои собствени интереси, които трябва да бъдат уважавани", припомни той.


Президентът добави "Не бива да се компрометира напредъкът, постигнат с JCPOA. Не бъркайте пържените яйца с божествени дарове, нека избягваме смесването на едно нещо с другото", каза Путин, позовавайки се на руска поговорка.


Що се отнася до нормализирането на отношенията с Москва от Вашингтон, „все още не е направено нищо, поради дневния ред на вътрешната политика, с който президентът на САЩ Доналд Тръмп остава зает".

 

Един от въпросите, които провокират раздора между двете сили, е свързан с оръжията, подчертава Путин, изразявайки надеждата си, че „ще бъде запазен последният останал инструмент за ограничаване на мащабната надпревара в оръжията: Договорът за стратегическо намаляване на оръжията (СТАРТ III)."

 

"Американската администрация има нашите предложения. Но ние не получихме никакъв отговор", казва Путин. "Ако премахнем и това, няма да остане нищо в света в областта на ограничаването на нападателните оръжия, светът ще бъде по-опасен и не толкова предсказуем, колкото е сега", добавя той.


Президентът се надява двете сили да не навлезат в нова студена война, но подчертава, че „във всеки случай Русия ще бъде най-слабо засегната, благодарение на своите оръжия от следващо поколение".


"Никой в света, освен нас, няма хиперзвукови оръжия. Ясно е, че рано или късно основните сили на света ще ги развият. Но дотогава ние ще проектираме и нещо ново", казва Путин, посочвайки, че "руснаците в момента могат да мислят тихо ".


"Не сме доволни, че съоръженията на военния блок НАТО се приближават до нашите граници", каза той. " Военните подходи на НАТО, материализирани с разполагането на ракетна система в Румъния и скоро в Полша, са разрушителна дейност, която има за цел неутрализиране на стратегическите ядрени възможности" на Русия.


"Очевидно този опит е обречен на неуспех сега, когато имаме системите, за които говорих преди, тези движения вече не представляват никаква заплаха за нас", каза той.


"Никой не може да се усъмни, че НАТО е просто инструмент на външната политика на САЩ. Това казват в Европа. Това казва президентът на Франция. Не аз съм го измислил", каза руският президент.


Като част от интервюто с руския президент той беше попитан дали очаква да бъдат предприети стъпки за подобряване на двустранните отношения между Москва и Вашингтон. "Съжалявам, нямам Twitter, затова не следя никого там. Разбира се, от време на време екипът ми ме уведомява", отговори Путин. Той добави, че "мнението на президента на САЩ винаги е много важно и винаги има значение за много хора и целия свят, но аз лично не го чета в Twitter".


В контекста на перспективите за двустранните отношения руският президент подчерта, че „всички знаем какво казва президентът Тръмп за отношенията между Русия и САЩ и какво прави".


"Но ние не упрекваме никого, защото виждаме какво се случва във вътрешната политика на Съединените щати", добави Путин, като заяви, че "дневният политически план не позволява на настоящия президент да предприема мерки за драстично подобряване на отношенията между Русия. и САЩ. "


Преди президентските избори в САЩ, които ще се проведат през 2020 г., руският лидер подчерта " Москва ще работи с всяка администрация толкова, колкото тя поиска".

Станете почитател на Класа