Си предупреди: Всеки опит за разделяне на Китай ще свърши " с разкъсани тела"

Китайският президент Си Дзинпин предупреди, че всеки опит за разделяне на страната му ще доведе до "разкъсани тела и кости, смлени на прах". Това беше подчертано по време на държавно посещение в Непал.


"Всеки, който се опита да отдели някой регион на Китай, ще загине, телата им ще бъдат разкъсани и костите им - смлени на прах", заяви Си, според изявление на Министерството на външните работи на азиатската страна, което се цитира от агенция AFP.


"Всяка външна сила, която подкрепя опитите за разделяне на Китай, може да се счита от китайския народ за заблудена", каза Си.


Китайският лидер не спомена конкретен регион. Коментарите му обаче станаха на фона на новите сблъсъци между полицията и протестиращите в Хонконг.


По-рано Пекин твърдеше, че има „сериозни доказателства за американската намеса и на други държави в настоящата ситуация на напрежение в специалния административен регион".


От своя страна президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъди въпроса с протестите на тази територия с вицепремиера на Китай Лю Хе по време на последния си кръг от бизнес разговори в събота. Президентът заяви, че ще бъде трудно да се преговаря с Пекин, ако се случи нещо "лошо при справянето с протестите в Хонконг " от страна на китайските власти.


Протестите в Хонконг започнаха през март след публикуване на законопроект, който ще позволи екстрадирането на заподозрени от тази автономна територия за да бъда съдени в континентален Китай и Тайван.


Въпреки че управляващата на Хонконг, Кари Лам, официално оттегли законовия проект на 4 септември, протестиращите поддържат мобилизацията си.

Станете почитател на Класа