Кюрдите се споразумяха с Дамаск за разполагане на сирийските войски по цялата граница с Турция

Кюрдите обявиха в неделя постигането на споразумение със сирийското правителство за разполагане на сирийските войски по цялата граница с Турция. Според администрацията на кюрдската автономия в северозападната част на страната решението ще защити „суверенитета на Дамаск и ще помогне за предотвратяване и отблъскване настъплението на турската армия".


"Сирийската армия ще навлезе в територията, контролирана от кюрдската автономия и ще бъде разположена по границата между Сирия и Турция, за да помогне на Сирийските демократични сили (СДС) да отблъснат това нападение и да освободят областите, заети от турската армия." , се казва в изявление.


Преди това сирийската държавна агенция SANA съобщи за мобилизирането на националните армейски части на север от страната, за да се изправят срещу "продължаващата турска агресия в градовете и граничните райони ". Тя обаче не предостави повече подробности.


В същото време ливанският канал Al Mayadeen съобщи, че части на сирийските въоръжени сили са навлезли в град Манбидж, разположен на около 30 километра от границата с Турция.


Турските въоръжени сили поеха контрола над граничното село Сулук, разположено в североизточната част на сирийската провинция Рака. Вчера те твърдяха, че са поели контрол над град Рас ал Айн, разположен източно от река Ефрат, но кюрдските сили отрекоха това твърдение, аргументирайки се, че те са влезли само в един квартал на този град. СДС подчерта днес, че благодарение на подкрепления, изпратени от други райони, кюрдските части отново овладяват по-голямата част от този граничен град.


От своя страна турското министерство на отбраната съобщи в неделя, че броят на кюрдските бойци, елиминирани от началото на операцията „Източник на мир" в Северна Сирия, е достигнал 480. Анкара счита тези въоръжени групировки на за "терористи".

Станете почитател на Класа