От Борат до израелски шпионин - различните лица на скандалния Саша Барън Коен

Противоречив. Скандален. Абсурден. Креативен.

Това са само част от подходящите думи, с които може да бъде описан комикът и актьор Саша Барън Коен.

Едва ли когато неговият първи популярен образ - Ali G, започва да му носи награди в родната Великобритания, някой е очаквал младият британски комик от еврейски произход да се превърне в световна звезда. Но ето, че 20 години по-късно Барън Коен намира начин да остава релевантен и да преоткрива себе си - както като актьор, така и като социално ангажиран комик, който осмива крайните разбирания и глупостта.

 

Резултат с изображение за Саша Барън Коен.

 

Прави го, като създава комедийни образи с именно такива крайни разбирания и с не особено блестящ интелект. Те му помагат да изкара най-лошото от хората, които правят грешката да застанат пред камера с някой от неговите персонажи, без да осъзнават, че по този начин стават част от следващия му комедиен проект.

 

Резултат с изображение за Саша Барън Коен.

 

В образите на Борат, Бруно или Еран Морад актьорът е интервюирал десетки, ако не и стотици души. Умело се е подигравал с техните виждания и позиции, изкарвал ги е извън кожата им и е успявал да ги накара да правят неща, които понякога са слагали край на кариерите им.

 

Резултат с изображение за Саша Барън Коен.

 

А гледайки, милиони зрители по света са се чудили и все още се чудят: "Наистина ли това не е по сценарий?".

Зад този клоунски параван се крие човек с образование от Университета в Кембридж, който вече е станал професионалист в измислянето на сложни схеми за постигане на поставените си творчески планове.

 

Резултат с изображение за Саша Барън Коен.

 

И едно не може да му се отрече - когато негов образ вече се изтърка или стане публично ясно, че кой стои зад него, Барън Коен смело го пенсионира и измисля следващите, с които да продължава да ражда скандали. Не само около образите си, но и около политиците, които се оказват с него пред камера.

 

Резултат с изображение за Саша Барън Коен.

 

Последният му проект няма нищо общо с комедийната му кариера - Барън Коен влезе в ролята на реално съществувал израелски шпионин за сериала The Spy. И може би тази по-драматична и сериозна насока ще е пътят, по който кариерата му ще върви. Но не, не този "израелски шпионин" имаме предвид в заглавието...

 

Резултат с изображение за Саша Барън Коен.

 

Покрай 48-ия рожден ден на Саша Барън Коен се фокусираме върху онези негови фалшиви лица, върху които изгради своята собствена комедийна марка. Вижте ги в галерията.

Станете почитател на Класа