Рияд одобри мащабно разполагане на американски сили на своята територия

Кралят Салман и престолонаследникът, Мохамед бин Салман на Саудитска Арабия, одобриха разполагането на допълнителни американски войски и техника за засилване на отбраната на страната си, съобщи държавната информационна агенция SPA в събота. Настоящият контингент на САЩ в това кралство ще бъде подсилен с 3000 войници и различен военен материал.


Пентагонът обяви тази седмица, че по искане на централното командване на САЩ, министърът на отбраната Марк Еспер е разрешил новото разполагане на сили, което включва два отряда изтребители, експедиционно въздушно крило, две зенитни системни батерии Пейтриът и ракетна система THAAD.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на свой ред, че Рияд ще поеме разходите за изпращане на американските войски и доставки в Саудитска Арабия.


Плановете за увеличаване на военното присъствие на САЩ в Саудитска Арабия бяха обявени от Вашингтон миналия месец, след като група дронове извърши атака върху две петролни рафинерии на саудитската компания Aramco, разположени на изток в страната, на 14 септември.

 

Според Марк Еспер с тези планове, освен че засилва защитата си, кралството се стреми да възпира Иран, страна, която Вашингтон обвинява, че стои зад атентатите. Въпреки че действията бяха предявени от бунтовническите сили на Йеменските Хути, Вашингтон настоява, че Техеран стои зад подобни събития. Иранските власти отричат това и наричат обвиненията в "абсолютни лъжи".

 

Саудитската агенция обясни, че Рияд ще получи военно подкрепление "като част от съвместни със САЩ усилия за защита на регионалната сигурност и противодействие на всеки опит за заплаха за регионалната стабилност и глобалната икономика".

Станете почитател на Класа