Тръмп: САЩ постигнаха съществена първа фаза на търговско споразумение с Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че продължаващите търговски преговори с Китай дават първите положителни резултати и са готови да преминат към втори етап.


По думите на президента, Вашингтон е постигнал "много съществена първа фаза" на частично споразумение с Китай, а втората фаза "ще започне почти веднага" след съответното подписване на първите документи, според CNBC.


Държавният глава заяви това в Овалния кабинет заедно с вицепремиера на Китай, Лю Хе, който посети Белия дом, след като тази седмица се подновиха търговските преговори на високо ниво между Вашингтон и Пекин.


Както се оказа, на първия етап от тези дискусии страните са разрешили различията по отношение на интелектуалната собственост и финансовите услуги и е договорено придобиването от Китай на селскостопански продукти на стойност между 40 000 и 50 000 милиона долара.


Преди това Тръмп обеща да подпише търговското споразумение с Китай без одобрение от Конгреса на САЩ. в случай, че двете световни сили постигнат разбиране.


Сега президентът прецени, че тази първа фаза ще бъде документирана през следващите три седмици, като окончателното споразумение ще отнеме до пет седмици.


Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин потвърди, че страната му няма да повишава митата за китайски стоки през следващата седмица, както беше планирано по-рано за 15 октомври.


От друга страна, Мнучин добавя, че Вашингтон ще оцени възможността за промяна на статута на валутен манипулатор, с който Министерството на финансите категоризира Пекин през август тази година.


Политикът съобщи, че и двете страни са постигнали фундаментално разбиране по ключовите въпроси на търговския спор, но предстои още работа.


Междувременно Тръмп изрази убеждението си, че Федералният резерв на САЩ трябва да намали лихвените проценти, въпреки напредъка в тази област.

Станете почитател на Класа