НАСА и SpaceX са готови да изпратят американски астронавти в космоса в началото на 2020 г.

Преодолявайки евентуални търкания между тях, Елон Мъск, основател и генерален директор на космическата компания SpaceX, и Джим Бриденстайн, администратор на НАСА, заявиха в четвъртък, че тяхното съюзяване за извеждане на астронавти в космоса от американска земя все още е в ход и може да се осъществи в начало на 2020г.


Бринденстайн пристигна в съоръженията на компанията в Калифорния (САЩ) няколко дни, след като открито критикува Мъск за неуспехите в разработването и доставката на капсулата Crew Dragon, която SpaceX разработва за НАСА, докато се фокусира върху напредъка на кораба "Стар шип", с който той планира да изведе хора на Марс. Това предположи известно търкане между двете компании.


"Елон и аз сме напълно съгласни по това: единственото, което имаме в развитие и е основен приоритет, е да изстреляме американски астронавти на американските ракети от американска земя", заяви Бриденстайн по време на посещението си в компанията.


Заедно те предупредиха, че все още предстои критичен обем работа, но въпреки това са сигурни, че ще има скорошно изстрелване. "Ако всичко върви по план, това ще бъде през първото тримесечие на следващата година", заяви администраторът на НАСА.


SpaceX е една от двете компании, които разработват превозни средства за космическата агенция по програмата „Commercial Crew", с която САЩ планират да активират отново своята програма за космически совалки (закрита през 2011 г.).


В момента НАСА изпраща екипажите си до Международната космическа станция (МКС) на руската ракета "Союз", което представлява разход от 85 милиона долара за едно място.

Станете почитател на Класа