Лавров: Русия няма да допусне преразглеждане на решения на "Нормандската четворка"

"Виждам една причина за това – някой не иска или не може да изпълни договореното" и се опитва да прехвърли отговорността върху Москва, обяви руският министър на външните работи

Макар да е възможно Киев на срещата на върха във "Нормандския формат" да иска да преразгледа предишните споразумения на лидерите, Русия няма да допусне това, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров пред журналисти, пише московското издание ”Росийская Газета“, цитирано от Агенция "Фокус".

„Усеща се чувството, че украинската страна ще изиска на срещата на върха на „Нормандската четворка“ да се преразгледат споразуменията от предишните срещи на лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция. Това ще бъде просто удар по репутацията на "Нормандската четворка" и ние ще направим всичко, за да предотвратим това“, заяви Лавров.

Той отбеляза също, че "някой не иска или не може да изпълни споразуменията от Минск", но в същото време се опитва да обвини Русия в забавяне на срещата на високо равнище.

„Знаете ли, това обвинение срещу нас е опит с много безполезни средства“, добави той.

Руският външен министър също подчерта, че сегашното забавяне на изтеглянето на силите на Украйна от Донбас може да се дължи на опити за „изостряне на темата“, преди провеждането на срещата от високо равнище.

„Както се състоя изтеглянето на силите в Луганск, което всички приветстваха, така трябваше да се извърши и подобно изтегляне в Петровско и Золотое“, заяви Лавров.

„Виждам една причина за това – някой не иска да изпълни договореното“, добави министърът.

По-рано президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви по време на пресконфереция, че не е доволен от Минските споразумения, подписани от неговия предшественик Петро Порошенко, както и от последователността на стъпките за разрешаване на конфликта в Донбас, пише руското издание “Коммерсантъ“.

Украинският президент заяви, че има "план Б" за разрешаване на конфликта в региона, но не разкри неговите подробности.

„Като цяло не съм доволен от подписания в Минск документ, но ние търсим отговори на някои трудни въпроси, (…) и най-важното е, че търсим реда, в който ще се провеждат събитията там“, заяви Зеленски.

„Нас не ни устройва целия ред в документа в Минск, искаме да обсъдим всичко това в „Нормандския формат“ “, добави още президентът.

Според него договореностите ще трябва да се обсъдят между лидерите на страните от "Нормандския формат" (Франция, Германия, Русия и Украйна), тъй като само представители на страните, участващи в преговорите, "не могат да решат този въпрос".

Освен това президентът на Украйна добави, че в преговорите не е имало предложение за размяна - „освобождението на Донбас“, в замяна на което Украйна да признае Крим за руска територия.

„По отношение на предложенията - „нека ви дадем окупираната територия на Донбас, а вие - Крим“- това никога не е присъствало в нито един разговор по този въпрос“, каза президентът.

Според Зеленски в момента се водят преговори между Украйна и Русия за размяната на затворници, за Донбас и в "Нормандския формат". Той обеща, че на срещата в „нормандския формат, въпросът за Крим определено ще бъде повдигнат“.

Президентът изключи и възможността за вътрешен конфликт в Украйна, след прилагането на формулата „Щайнмайер" за разрешаване на ситуацията в Донбас.

„В обществото има искане за прекратяване на войната. (…) Ако този въпрос бъде допълнително разгорещен, всичко може да се случи", каза президентът на Украйна.

 

 

 

Станете почитател на Класа