Американските милиардери плащат по-малко данъци от работническата класа

Намалените данъци, промотирани от Доналд Тръмп през 2017 г., са облагодетелствали най-висшата класа в Съединените щати, която от миналата година плаща по-ниска данъчна ставка дори от работническата класа, според The New York Times.


По данните, събрани от икономистите Еманюел Саез и Габриел Зукман, през 2018 г. 400-те най-богати семейства в страната са платили обща данъчна ставка от 23%, като се добавят федералните, щатските и местните ставки, докато по-голямата част от американците са плащали 24,2%.


Анализът, извършен от експертите, ще бъде подробно описан в предстоящата им книга „Триумфът на несправедливостта", където те са обрисували историческата еволюция на намаляването на данъчната тежест за американските милионери. Богаташите скокообразно са преминали от плащане на 70% от общия им доход през 50-те години на миналия век, до 47% през 1980 г. и до 23% днес.


Зукман е споделил една своя графика, която показва, че „данъчната система, която някога е била най-прогресивната в света, в момента позволява на ултра богатите хора да плащат по-малко от всеки друг".


Авторите очертават и свой проект за прогресивен данъчен закон, който предлага да се увеличи процентът на данъците, плащани от най-богатия 1% от американското общество на 60%, гарантиращо 750 милиарда долара в допълнителни годишни сборове, което се равнява на 4% от БВП.

Станете почитател на Класа