Тръмп предлага мерки "по-силни от санкции" срещу Турция за нахлуването в Сирия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се е договорил с някои американски политици за възможността да се въведат санкции срещу Турция за наскоро започналата военна операция в североизточна Сирия.


"Бих наложил много повече от санкции", заяви американският президент в сряда, като поясни, че споделя мнението на някои относно тези ограничителни мерки, но отказва да запази постоянно войските в региона на Близкия изток.


"Съгласен съм със санкциите, но в действителност мисля за мерки по-силни от санкциите", повтори обитателят на Белия дом по време на подписването на заповеди във Вашингтон.


Тръмп каза, че ще наложи действия с твърда ръка в случай, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи някаква грешка по време на операцията си за установяване в североизточна Сирия на милиони бежанци от тази страна, които в момента се намират в Турция.


"Можете да го направи по нежен начин или може да го направи по много тежък начин. Ако го направи несправедливо, ще плати много висока икономическа цена", заяви държавният глава, предупреждавайки какво ще се случи, ако Анкара се опита да изкорени кюрдското население. "Ще унищожа вашата икономика, ако това се случи", каза той.


Ердоган обяви на 9 октомври началото на операцията „Източник на мир" срещу кюрдските сили, която Анкара счита за терористи. Операцията стартира след като американските войски, разположени там, напускат района.


Турското министерство на отбраната съобщи, че войските му са преминали границата в северна Сирия в сряда вечерта. Сирийската обсерватория за правата на човека изчислява броя на убитите досега цивилни в турската военна операция на осем.

Станете почитател на Класа