Съветничка на Ердоган: САЩ не затвориха въздушното пространство, за да предотвратят атаки на турски самолети в Сирия

САЩ не извършиха действия за затваряне на въздушното пространство над Северна Сирия и за предотвратяване на турските самолети да извършват нападения в този район, според Гюлнур Айбет, съветничка на президента Реджеп Тайип Ердоган по въпросите на сигурността.


В отговор на запитване на интервюиращ от CNN, който спомена последните съобщения на Вашингтон относно ограничителните мерки по въздух за Анкара, тя подчерта, че авиацията на нейната страна вече е изпълнявала мисии срещу кюрдски позиции.


"Е, в момента, както виждате, ние всъщност атакуваме, също от въздуха, така че наистина това говори само за себе си", каза Айбет.


Малко преди това Пентагонът изключи Турция от т. нар. Заповед за възлагане на въздушни мисии, която членовете на ръководената от САЩ антитерористична коалиция използват за да оперират в сирийското небе.


Мярката прави невъзможен за Анкара достъпа до данните за наблюдение и разузнаване, събирани от коалицията, като така затруднява извършването на въздушни операции. Министерството на отбраната обаче не посочи изрично никаква забрана за полет.

Станете почитател на Класа