Руска подводница изстреля Калибр - най-модерната круизна ракета на ВМС

Като част от ученията, проведени от Черноморския флот на Русия, дизел-електрическата атакуваща подводница Колпино от проекта 636.6 VВаршавянка, изстреля крилати ракети "Калибр" след потапяне, съобщи Министерството на отбраната, публикувайки видео от изстрелването.

 

Ракетите Калибр-НК бяха изстреляни от кораби на Каспийската флотилия през 2015 г., срещу цели на екстремисти в Сирия (на около 1500 километра), като успешно поразиха техните цели както в морето, така и на сушата. Тези ракети бележат нова ера в руските военноморски сили.


Според няколко източника, максималният обсег на тази круизна ракета с фабричен индекс 3M14 достига около 2000 километра, въпреки че все още не са публикувани официални данни за нейните характеристики.


През юни 2012 г. тогавашният командир на Каспийската флотилия контраадмирал Сергей Алекмински се изпусна, че максималният обсег на ракета от система „Калибр" по надводни цели е 375 километра, докато обхватът на ракетата при атака по цели на сушата е около 2600 километра, ако носи „специална" бойна глава (на езика на руските военни това означава „ядрена").


През 2019-2020 г. се планира да се разработи наземна версия на Калибр, след като САЩ напуснат Договора за ракети със среден и малък обсег.

Станете почитател на Класа