Икономиката на САЩ вече не е толкова страхотна

Президентът Тръмп туитна по-рано този месец, че „Икономиката е страхотна. Единственото, което добавя към несигурността, са фалшивите новини!“. Съжаляваме, господине, пише Wall Street Journal. Икономиката е сравнително добра, но вече не е толкова страхотна, колкото беше миналата година, като основна причина е несигурността, породена от търговската политика на Тръмп. 

Президентът е прав, че мнозина в медиите изтъкват лошите икономически новини по политически причини. Те искат той да загуби. Със сигурност е забавно да се видят либерални икономисти, които отрекоха каквато и да е вреда от несигурността на хипер регулацията при Барак Обама, сега да се терзаят от несигурността от търговската политика.

Този вестник обаче беше последователен в посочването на вредата и от двете, като нашата цел бе да предотвратим икономическите щети и да поддържаме по-бързия растеж на БВП и заплатите през 2017 и 2018 г., който бе предизвикан от данъчната реформа и политиката на дерегулация на Тръмп. Нашата цел е да предотвратим рецесия, а не да вкараме чрез говоренето си страната в такава. Никой не печели от игнорирането на реалността.

В тази връзка два доклада показват щетите от търговията. Докладът за пазара на труда през август показва, че създаването на работни места в икономиката се е забавило значително. Минното дело и дърводобивът загубиха работни места за трети пореден месец, докато промишлеността прибави едва 3000, след само 4000 през юли. Това отразява намаляващото търсене на американски стоки по целия свят поради по-бавния растеж в чужбина, причинен отчасти от протекционисткия шок на Тръмп върху световната търговска система.

Доказателствата за протекционистки щети са видни от месеци в докладите за корпоративните приходи и намаляващия темп на бизнес инвестициите, след като изпълнителните директори посочват несигурността на политиката като причина да са по-предпазливи. Сега дойде и статистическо потвърждение в проучване, публикувано от икономистите от Федералния резерв.

Те са извършили статистически анализ на статии във вестници и анонси за корпоративните печалби, за да измерят това, което наричат ​​„несигурност на търговската политика“ (НТП). След това използват тези и други данни за оценка на въздействието на НТП върху икономическия растеж и индустриалното производство в САЩ и по света.

„Установяваме, че покачването на НТП през първата половина на 2018 г. води до спад в нивото на глобалния БВП от около 0,8 процента през първата половина на 2019 г.“, пишат икономистите. Тази вреда щеше да намалява сега, ако търговското напрежение бе спаднало, показва проучването.

 

Икономиката на САЩ вече не е толкова страхотна

 

 

Но икономистите цитират въздействието на втора вълна от „шокове от НТП“ през второто тримесечие на тази година. Точно тогава търговските преговори между Китай и САЩ се провалиха на фона на взаимната язвителност, а Тръмп използва митнически заплахи, за да принуди Мексико да намали притока на мигранти от Централна Америка.

„Очаква се общото въздействие върху БВП от двете вълни на търговското напрежение да нарасне до началото на 2020 г., като достигне малко над 1 процент“, пишат икономистите. Това е голямо число и не е просто абстракция. Това е по същество разликата между тренда за растеж от 3% след данъчната реформа и този от 2% през последните месеци. Клонът на Фед в Атланта сега прогнозира, че ръстът през третото тримесечие може да е само 1,5%.

По-бавният растеж означава по-малко създаване на работни места и по-бавно увеличаване на заплатите. Жалкото за икономическата политика е, че това дава възможност на политическата левица да отхвърли ползите от другите политики на Тръмп. Последните са безспорни и са видни дори в посредствения доклад за пазара на труда през август, който показа създаване нетно на 130 000 нови работни места.

Коефициентът на безработица при чернокожите американци падна с 0,5 процентни пункта до 5,5%, което е най-ниското ниво, откакто Министерството на труда започва да води статистика през 1972 г. Тези месечни данни могат да се колебаят поради сравнително малкия размер на извадката, но безработицата при чернокожите е по-ниска с 0,8 процентни пункта от година по-рано. Нивото на безработица при латиноамериканците пък спадна с 0,3 пункта до 4,2%, също историческо дъно.

Коефициентът на икономическа активност се повиши с 0,5 пункта на годишна база до 63,2%, като за работниците в най-активната възрастова група (25-54 години) той се  придвижи обратно до 82,6%, не твърде далеч от нивата преди рецесията. Средният почасов доход расте с 3,2% на годишна база. Това е причината американците да дават на Тръмп високо одобрение по отношение на икономиката.

Търговската политика на Тръмп изложи на риск целия този похвален напредък. Секторът на услугите, който е по-малко зависима от търговията, обаче е устойчив, а потребителските разходи се задържат на добро ниво. Това може да помогне на икономиката да избегне по-голям спад, който да неутрализира ползотворните политики на Тръмп и да създаде възможност за предложения на демократите, които са още по-вляво от тези на Обама.

Но Тръмп и републиканците трябва да бъдат особено притеснени от оценката на Фед, че щетите от търговията ще продължат до началото на 2020 г. Тръмп може да не иска да повярва на нищо от Фед. Ние предвидихме този резултат преди две години. Лошите политики имат отрицателни последици, независимо дали идват отдясно или отляво.

 

Петър Нейков, редактор Елена Илиева

 

 

Станете почитател на Класа