Пенс: Американската армия е готовност след атаките срещу саудитските рафинерии

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви във вторник, че армията на страната му е "подготвена" след атаките срещу две саудитски рафинерии миналата събота, които Вашингтон приписва на Иран, докато Техеран отрича тези обвинения.


"След тази непровокирана атака, обещавам ви, че сме подготвени", каза Пенс в реч пред фондация "Херитидж".


В съответствие с изявленията, направени преди това от президента Доналд Тръмп, Пенс подчерта, че администрацията не иска да води война с никого, но е готова да действа и "защитава интересите на своите съюзници ".


Вицепрезидентът заяви, че "изглежда" Иран е отговорен за нападението върху саудитските петролни съоръжения, въпреки че поясни, че американската разузнавателна общност продължава да работи за потвърждаване на детайлите.


Пенс също каза, че държавният секретар Майк Помпео се отправя към Саудитска Арабия, за да обсъди събитието. "Ние оценяваме всички доказателства, консултираме се с нашите съюзници", каза той и добави, че Тръмп ще определи кои са най-добрите действия, които трябва да предприеме.


Междувременно, според официален източник на САЩ, Вашингтон е стигнал до заключението, че нападението върху рафинериите е започнало от иранска почва и е включвало крилати ракети.


Според първоначалната версия, атаките са извършени с безпилотни самолети на йеменските хути, които са поели отговорност за действието. Бунтовниците Хути заявиха, че са използвали 10 дрона в атаката, въпреки че по-късно държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че "няма доказателства демонстриращи отговорността на Йемен в атаките ".


От своя страна администрацията на Тръмп, както и саудитските власти обвиняват Иран. "Призоваваме всички държави публично и недвусмислено да осъдят атаките на Иран", туитира ръководителят на американската дипломация няколко часа след инцидента.


Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф отрече тези изявления, като заяви, че Помпео "прибягва до максимална измама, след като се е провалил с неговия максимален натиск", като се позовава на дипломатическата кампания на администрацията на Тръмп срещу Техеран.

Станете почитател на Класа