Какъв е руският антропоморфен робот Фьодор и какво ще прави в Космоса?

Руският космически кораб "Союз МС-14", който излетя в четвъртък от космодрома "Байконур" (Казахстан), има сред своите мисии задачата да изведе на орбита антропоморфния робот Скайбот Ф-850, известен като Фьодор. Какво представлява този робот и какво ще прави на Международната космическа станция (МКС)?


Фьодор, създаден в Русия от компанията НПО-АТ и лансиран през 2014 г., е многофункционален хуманоиден робот. Първоначално се планираше да се използва при спасителни работи, за евакуация на хора в опасни райони, засегнати от пожари, но по-късно бе обявено, че може да се използва за военни цели, за образование и дори за космически мисии.


Андроидът е висок 182 сантиметра и тежи между 105 и 160 килограма (в зависимост от модулите, които използва). Той е в състояние да ходи, да се изкачва по стълби, да преодолява препятствия, да ходи на колене, да отваря врати, да кара кола и да използва различни инструменти като трион, ъглошлайф и други.


За да получи информация за света, Фьодор разполага с две стандартни камери плюс още една термична камера, микрофон, GPS и глобална сателитна навигационна система (GLONASS), както и телеметрични лазери и специална система за определяне на положението на тялото в пространството.


Роботът ще бъде контролиран от руския космонавт Александър Скворцов чрез метален екзоскелет, който има 32 нива на мобилност. С това облекло човекът се свързва с антропоморфния робот и може да го научи на необходимите движения.


С други думи, Фьодор ще копира точно движенията на оператора за изпълнение на специални задачи в МКС. Екзоскелетът е фиксиран към оператора чрез специални ръкавици, които позволяват проследяване положението на пръстите.


След свързването на Союз МС-14 с МКС, роботът ще бъде предоставен на космонавта. Засега не е известно какви точно задачи ще изпълнява Фьодор, но по време на пресконференция Скворцов коментира, че „работният сценарий вече е подготвен".


Космонавтът призна, че иска да „поддържа интригата" относно дейностите на робота. "По-добре да запиша и покажа какво ще се случи с него и какво ще направи", каза Скворцов и каза, че ще запише целия си работен процес чрез камера.


Очаква се Фьодор да остане на МКС за малко повече от две седмици, до 7 септември.

 

Според директора на компанията Евгени Дудоров, тестовете с роботи са необходими за бъдещо приложение в мисии, свързани с рискове за хората, съобщава ТАСС.


Всеки полет на човек в космоса е свързан с риска. Що се отнася до навлизането в космоса, рискът се увеличава многократно: липса на атмосфера, критична температура на повърхността на МКС и постоянна слънчева радиация. „Ако говорим за развитието на астронавтиката, за изследване на далечното пространство е необходимо да се използват устройства, които не са изложени на тези ефекти и са способни да помогнат на човек ", каза Дудоров.

Станете почитател на Класа