На шопин с руснаци, китайци и араби

Много руснаци, китайци и араби идват в Германия не за друго, а за да харчат луди пари в местните магазини за луксозни стоки. Защо избират точно Германия?

 

 

 

Приказният замък Нойшванщайн в Бавария, Кьолнската катедрала, Бранденбургската врата в Берлин, Саксонска Швейцария, Боденското езеро - в Германия има безчет исторически забележителности и природни красоти, които си заслужават да бъдат посетени. Но не само те привличат чуждестранните туристи. Особено популярни са и германските магазини. Самите германци, най-вече по-заможните от тях, обичат да пазаруват в Париж и Лондон. В същото време много чужденци идват в Германия именно за да се отдадат на шопинг. А възможности за шопинг туризъм има много. Да споменем само великолепния търговски център КаДеВе в Берлин и бутиците по знаменитата "Кьонигсалее" в Дюселдорф.

 

КаДеВе в Берлин

Берлинският КаДеВе

 

Според резултатите от изследване, проведено по поръчка на международната компания "Глобъл Блу", шопинг-туризмът в Германия е особено популярен сред китайците, руснаците и арабите.

Предимствата на Германия

Привлича ги главно това, че тук цените на марковите стоки са сравнително достъпни. Освен това шопингът лесно може да бъде съчетан с посещения на забележителности. И най-вече - при напускане на страната чуждестранните туристи получават обратно ДДС, начислен върху цената на закупените от тях в Германия стоки. В Германия 19-те процента ДДС са включени в цената, но преди напускане на страната чуждестранният купувач ги получава обратно.

Както посочва шефът на КаДеВе Андре Медер, прочутият търговски център в Берлин привлича годишно към 10 милиона клиенти. Само половината от тях живеят в Берлин, останалите са гости на града.

 

Китайски туристи в Мюнхен

Шампиони по шопинг: туристите от Китай

 

През последните години германската търговия на дребно регистрира сериозен отлив на германски клиенти: все повече хора предпочитат да пазаруват в интернет. В същото време обаче в страната пристигат все повече любители на шопинга от чужбина. През последното десетилетие броят на шопинг туристите е нараснал със 75%, достигайки 16 милиона. Особено силна е била 2015 година, когато чуждестранните туристи от държави извън Европа са похарчили в Германия над 3,6 милиарда евро. В следващите години сумата леко намалява, което се дължи главно на факта, че през 2016 година Китай въведе такса за закупени в чужбина луксозни стоки.

Маркови дрехи, скъпи бижута, луксозни часовници

Независимо от това китайците оглавяват класацията на чуждестранните туристи, които харчат най-много пари в Германия. След тях се нареждат руснаците, а на трето място са арабите.

 

Витрина на магазин в Баден-Баден

На немски, английски и руски: витрина на магазин в Баден-Баден

 

Най-търсени са марковите модни артикули - дрехи, обувки, аксесоари. За покупката им са изразходвани близо половината от парите, похарчени от чуждестранни туристи в германските магазини. Много популярни са също скъпите бижута и часовници.

Сред китайците, руснаците и арабите най-предпочитани са търговските центрове и бутици в Мюнхен, Франкфурт, Берлин, Дюселдорф, Хамбург и Кьолн. Руснаците обичат да пазаруват и в Баден-Баден - град, който от векове е тясно свързан с Русия.

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа