Тръмп потвърди, че иска да постигне търговско споразумение с Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп спомена събитията в Хонконг в своите изказвания относно търговската война между САЩ и Китай.


"Милиони работни места се губят в Китай и отиват в други страни, които не са с мита. Хиляди компании напускат. Разбира се, Китай иска да сключи сделка. Нека първо се отнесат хуманно с Хонконг!" написа той в Twitter.


Наемателят на Белия дом продължи да отправя очевидна покана до китайския си колега Си Дзинпин за двустранна среща относно ситуацията в този специален китайски административен регион.


"Познавам много добре китайския президент Си. Той е страхотен лидер, който има уважението на своя народ. Освен това е добър човек в един труден бизнес", каза Тръмп.


"Нямам съмнения, че ако президентът Си иска да реши проблема с Хонконг бързо и хуманно, той може да го направи. Лична среща?" попита открито американският президент.


Преди това китайското външно министерство обвини САЩ, че се намесва във вътрешните му работи и го призова да не "пъха носа си" по въпроси, свързани с Хонконг, територия, която през последните седмици беше замесена в масови протести.


Относно търговския спор, американският президент заяви, че наскоро са обсъждани "добри неща" с Китай и каза, че страната се опитва да смекчи сегашните митнически ставки с обезценяването на валутата си.


Тръмп отложи за декември митата по отношение на китайските стоки, които трябваше да влязат в сила през септември, така че "те да не са от значение за коледното пазаруване". Това, според президента, "всъщност помага на Китай повече отколкото на САЩ".

Станете почитател на Класа